Realitatea zilei de astazi nu este deloc prea placuta pentru persoanele deja ajunse la pensie, batranii nereusind sa se descurse cu banii pe care ii primesc de la stat. Mai mult, tinerii se confrunta cu perspective reduse privind o pensie decenta in viitor. In acest context, fondurile de pensii private obligatorii devin tot mai esentiale pentru asigurarea unui trai decent la batranete in Romania.
Pensiile private obligatorii s-au transformat de-a lungul anilor intr-o speranta reala pentru un trai mai bun la batranete in Romania. Cu o gestionare inteleapta si orientare catre investitii stabile, aceste fonduri pot contribui semnificativ la asigurarea unui viitor financiar mai sigur si linistit pentru toti cei implicati.
Potrivit datelor statistice furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), activele fondurilor de pensii private obligatorii au atins valoarea de 117.18 miliarde de lei la sfarsitul lunii septembrie, reprezentand o crestere semnificativa cu 32.1% fata de aceeasi perioada din 2022. Acest avans reflecta importanta tot mai mare pe care o au aceste fonduri in economia nationala.
"Investitiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat intr-un procent de 93% in active romanesti, majoritatea fiind denominate in lei. O mare parte a instrumentelor romanesti sunt reprezentate de titluri de stat sau actiuni listate la BVB", se mai noteaza in raportul publicat recent de ASF. O astfel de alegere strategica evidentiaza o orientare catre stabilitatea pietei interne.
Contributiile colectate in luna septembrie au atins suma de 1.07 miliarde de lei, iar contributia medie a fost de 266 de lei. Aceste fonduri au distribuit activele astfel incat titlurile de stat detineau cea mai mare pondere, reprezentand 64.4% din totalul activelor, urmate de actiuni cu 23.3% si obligatiuni corporative cu 5.1%.
In ceea ce priveste numarul de participanti, la finalul lunii septembrie 2023, fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.089.360 de participanti, cifra care subliniaza inca o data importanta pe care acestea o au pentru o parte semnificativa a populatiei. In cadrul Pilonului II, exista mai multe fonduri de pensii active, printre care Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tau, BCR, BRD, NN si Vital.
Citeste si Salariul mediu in Romania a ajuns la 5.000 de lei, adica 1.000 de euro bani in mana
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ce salariu trebuie sa ai ca sa iei un credit de 60.000 de euro in Romania
Craciunul 2023: Cu ce sa te imbraci in ajunul Craciunului?
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Partenerii nostri
Concediile angajatilor 2024 - Aspecte legislative si sfaturi pentru angajatori
SSM: instructaj introductiv general in cazul angajatilor minori - PROCEDURA
Te-ar putea interesa si