Pentru a face bani, evitati aceste 4 greseli
educatie financiarabaniinvestitii la bursa
Banii reprezinta instrumentul fara de care nu putem trai intr-o societate civilizata, oricat de deconectata ar fi personalitatea noastra de la valorile pecuniare ale vietii. Vrem, nu vrem, ne place sa o spunem sau nu, avem nevoie de bani pentru a trai. Prin urmare, trebuie sa-i facem.
Ar fi minunat daca ar exista o reteta a succesului universal valabila, pe care sa o aplicam cu totii si care sa ne aduca tuturor rezultatele scontate, prosperitate, stabilitate si perspective de crestere si devoltate armonioasa din punct de vedere financiar.
Din pacate, nu exista. Sau poate ca nu e chiar bine sa spunem "din pacate", fiindca asa se naste provocarea, asa ne gasim fiecare drumul, cu suisuri si coborasuri si asa ne scriem propria noastra poveste si "reteta" a succesului personal.
Daca nu avem o poveste universala de succes, fara indoiala avem una aproximativa a esecului. Exista anumite comportamente financiare care, invariabil, nu te vor duce pe calea abundentei, fiindca sunt toxice.
Iata patru astfel de greseli pe care trebuie sa eviti, daca vrei sa atingi independenta financiara si sa reusesti sa faci bani de-a lungul vietii tale, cat sa traiesti confortabil, asa cum iti doresti:
1. Nu merge dupa "val", cand vine vorba despore a-ti alege cariera. Fa ceea ce iti place!
Poate ca in acest moment unul dintre cele mai prospere domenii de activitate este IT-ul, zona de tehnologie, insa daca esti o fire pasionata de latura creativa a muncii tale, daca esti un artist, daca iti iese prin pori dorinta de a-ti pune amprenta in aceasta lume prin sculptura, pictura sau design, fa-o!
Adevarul este ca, indiferent de vremurile in care traim, daca te vei concentra pe ceea ce stii sa faci si mai ales pe ceea te pasioneaza, vei reusi sa ai succes, un succes mult mai mare decat cel pe care l-ai obtine daca ai urma "valul" si ai investi si tu acolo unde se duce toata lumea. Sa nu mai vorbim despre satisfactia personala ... Niciodata nu vei simti cu adevarat cand muncesti, cand vei face ceea ce-ti place!
2. Nu-ti rispi resursele materiale pe dorinte efemere si superficiale. Amana orice achizitie cu cel putin 3 zile
Vrei sa cumperi alta canapea, alt televizor, un telefon de ultima generatie sau sa-ti schimbi garderoba? Nu cumpara impulsiv. De-a lungul vietii noastre, cei mai multi bani pe care ii irosim se duc pe cumparaturi generate dintr-o dorinta impulsiva. Daca nu ai cu adevarat nevoie, evita sa-ti cheltui banii pe lucruri ce nu-ti aduc mai multa valoare in viata ta. O valoare reala, care sa te ajute sa cresti si sa evoluezi, cum ar fi, de exemplu, participarea la niste cursuri de formare profesionala sau de dezvoltare personala, de ce nu?
Amana orice achizitie neimportanta cu cel putin 3 zile. Daca apoi iti vei mai dori la fel de mult sa faci acele cumparaturi, tu decizi.
3. Nu mai compara nivelul tau cu al altuia ce are in spate de 10 ori mai multa munca si experienta. Apreciaza-te doar in raport cu tine
Daca
investesti la bursa de un an de zile nu iti poti permite sa fii frustrat, uitandu-te la cat de multi bani face Warren Buffett, din aceeasi activitate. Astfel de comportamente toxice de a ne compara cu altii, fara sa tinem cont de faptul ca si ei, candva, erau tot la nivelul nostru, ne distrug. Daca iti doresti sa te compari, fa-o cu alti prieteni de-ai tai ce investesc si ei tot de un an de zile, ce si-au asumat sau nu riscuri similare si ce sunt la fel de pregatiti ca tine pe aceasta zona. Singurul tau grad de comparatie trebuie sa te vizeze doar pe tine, cel ce erai ieri sau in urma cu o luna sau un an.
4. Nu-ti paria toate activele, resursele, timpul, pregatirea pe un singur domeniu
Cea mai mare greseala pe care o fac investitorii si oamenii de afaceri mari este sa se bazeze mult prea mult pe un singur domeniu de activitate.
De exemplu sa luam cazul unui IT-ist a carui cariera depinde exclusiv de cum decurg lucrurile in domeniul tech. Mai mult, IT-ist-ul nostru isi investeste toate economiile si cumpara actiuni doar la companii din acest sector, fiindca stie piata, se pricepe, e zona lui de confort. In cazul in care se clatina ceva in aceasta zona, impactul pe care el il va resimti va fi ca o unda de soc provocata de un cutremur, fiindca il va lovi din toate directiile.
Prin urmare, nu te baza pe un portofoliu simplu de actiuni, diversifica-l. Nu iti investi toate resursele, inclusiv cariera, pe o singura zona de activitate, invata din cat mai multe domenii, cauta sa ai calificari multiple, sa ai competente diverse si implica-te macar la un nivel mai mic pentru inceput si in alte domenii, pe care sa le ai ca pe o plasa de siguranta, in caz ca ...
Foto: pixabay.com