Piata electro - IT din Romania a crescut la aproape 2,3 miliarde de dolari

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Piata electro - IT din Romania a crescut la aproape 2,3 miliarde de dolari
Piata electro - IT din Romania a crescut la aproape 2,3 miliarde de dolari
de Vlad Strunescu la 14 Nov. 2019
Urmareste-ne pe Google News
piata it romaniavanzari it romaniapiata electrocasnice romaniavanzari computere romania

Rezultatele GfK TEMAX pentru Romania arata ca piata romaneasca de bunuri de folosinta indelungata a atins valoarea de 2,27 miliarde de euro, in primele noua luni din 2019, in crestere cu 2,6% fata de aceeasi perioada de timp din 2018.

Cel mai mare sector al acestei piete, cel de telecom, a marcat o crestere de 2% in aceeasi perioada, atingand valoarea de 989 milioane euro. Electrocasnicele mari au avut vanzari de 471 milioane de euro, cu aproape 10% in plus fata de ianuarie-septembrie 2018.

Citeste si: Peste jumatate dintre romani fac cumparaturi online cel putin o data pe luna
 
De asemenea, sectorul de electronice a inregistrat un plus de 4%, atingand valoarea de 325 milioane euro, dar cea mai mare rata de crestere a venit de la electrocasnicele mici, cu un plus de 11%, pana la valoarea de 165 de milioane euro.
 
Conform studiului, IT-ul continua sa piarda 9,5% din valoare, coborand la 287 milioane euro. Aceeasi evolutie descendenta si pentru sectorul echipamentelor de birou, care a pierdut aproape 5% din valoare in primele noua luni din 2019, atingand pragul de 23 milioane de euro. In acelasi trend descendent intra si sectorul de aparate foto digitale, cu o scadere de 7,6% si 15 milioane euro in vanzari absolute.
 
Studiul arata ca evolutia la trei luni este mai buna decat cea la noua luni, cu un plus de peste 3%, in special datorita sectorului telecom. Astfel, valoarea totala a pietei de electro-IT a fost de 839 milioane de euro. Vanzarile de telecom au atins 366 milioane de euro, in crestere cu 6,6%, in comparatie cu trimestrul al treileia din 2018.
 
Electrocasnicele mari au adus vanzari de 189 milioane de euro, in crestere cu 3,6% fata de aceeasi perioada din 2018. Sectorul electronicelor a fost relativ stabil, cu un plus de doar 0,5% si o valoare de 111 milioane euro, in timp ce zona de IT si-a continuat panta descendenta, cu o scadere de 8,2%, pana la 100 de milioane de euro.
 
Sectorul electrocasnicelor mici a avut un trimestru foarte bun, in crestere cu peste 9%, pana la 61 de milioane de euro, iar vanzarile de echipamente de birou au inchis trimestrul usor pozitiv, 0,2%, si opt milioane euro in vanzari absolute. 
 

Plus 91% la vanzarile de tablete

In ceea ce priveste sectorul telecom, intre lunile ianuarie-septembrie 2019, cresterea a continuat sa fie generata de tablete (telefoane smart cu display mai mare de 5,6 inch), care si-au majorat vanzarile cu peste 91%, la 806 milioane de euro. Core wearables (ceasuri smart, bratari inteligente etc) au marcat un salt de peste 57%, pana 29 milioane de euro, in timp ce vanzarile de casti de telefoane au crescut cu peste 22%, pana la 25 milioane de euro. Telefoanele mobile clasice (cu display mai mic de 5,6 inch) scad in continuare intr-un ritm alert, aproape 75%, coborand la 129 milioane de euro. Cu toate acestea, segmentul reprezinta inca peste 10% in vanzarile sectorului de telecom.
 
In trimestrul al treilea, evolutia este similara, cand vanzarile de tablete au crescut cu 63%, la 308 milioane de euro. Ca ritm de crestere, urmeaza core wearables, cu un plus de peste 54% si 11 milioane de euro. Vanzarile de casti au atins 9 milioane de euro, majorarea fiind de 26% fata de T3 2018. Telefoanele smart si mobile continua sa piarda valoare, cu 73,5%, pana la 37 milioane de euro. 
 
La electrocasnicele mari, intre lunile ianuarie-septembrie 2019, cea mai importanta categorie de produse din segment, frigiderele, si-au majorat vanzarile cu 13% fata de primele noua luni din 2018, atingand 144 milioane de euro. Frigiderele reprezinta aproximativ 30% din valoarea sectorului de electrocasnice mari.
 
Urmatoarele ca importanta sunt masinile de spalat rufe, cu 136 milioane de euro si o majorare de aproape 13% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Segmentul de aparate de gatit (aragazuri si cuptoare) a avansat cu peste 3%, pana la 70 de milioane de euro, in timp ce vanzarile de plite incorporabile s-au majorat cu 3,5%, pana la 26 milioane de euro. 

Segmentul uscatoarelor de rufe isi continua traiectoria ascendenta, cu un plus de peste 35% in T3, pana la valoarea de 10 milioane de euro. Si categoria masinilor de spalat vase este una cu rata mare de crestere, de 23%, si o valoare absoluta a vanzarilor de 24 milioane de euro.
 
O performanta buna marcheaza si cuptoarele cu microunde, 12% si 17 milioane de euro, in timp ce hotele au avut o evolutie mai modesta, de doar +1% si 17 milioane de euro. Pe o panta descendenta la noua luni se afla congelatoarele, in scadere cu 9%, pana la 28 milioane de euro.
 
In T3, vanzarile de frigidere au crescut cu 9%, pana la 62 milioane de euro, in timp ce a doua categorie ca importanta, masinile de spalat rufe, au marcat o valoare de 50 de milioane de euro, in crestere cu aproape 5% fata de T3 2018.
 
A mai fost consemnata o majorare solida a vanzarilor atat pentru uscatoarele de rufe, peste 21%, si 4 milioane de euro, cat si pentru masinile de spalat vase, 24% si 9 milioane de euro. Vanzarile de cuptoare cu microunde au atins 6 milioane de euro, reprezentand o crestere de 11% comparativ cu T3 2018. Plitele incorporabile au ajuns la vanzari de 10 milioane de euro, dupa o crestere de mai bine de 2%.
 
Comparativ cu evolutia la noua luni, in T3, sunt mai multe categorii pe o panta descendenta. Astfel, congelatoarele au marcat un declin serios, de 20%, pana la 16 milioane de euro, in timp ce aparatele de gatit si hotele au marcat scaderi de 0,7% si, respectiv, 0,3%, pana la 26, respectiv 6 milioane de euro.

Romanii au cumparat televizoare de 285 de milioane de euro

In cazul produselor electronice, cu o pondere de 88% din valoarea categoriei de electronice, televizoarele au avut o evolutie pozitiva in primele noua luni din 2019, de 6%, pana la 285 milioane de euro. Cea mai buna evolutie vine insa de la boxe, cu o crestere de 17,6% si 6 milioane de euro in vanzari absolute, in timp ce vanzarile de boxe portabile au crescut cu 0,7%, la 10 milioane de euro.
 
Camerele video scad in ritm accelerat, mai bine de 35%, pana la 3 milione de euro, in timp ce vanzarile de casti s-au diminuat cu aproape 13%, pana la valoarea de doua milioane de euro. Consolele de jocuri sunt in aceeasi zona de scadere accelerata, cu 16%, pana la 15 milioane de euro, la fel ca si sistemele home cinema, care au atins o valoare de 6 milioane de euro, cu un procent mai putin fata de primele noua luni din 2018.
 
La trimestru, vanzarile de televizoare au avansat cu 2%, pana la 97 milioane de euro, in timp ce vanzarile de boxe au crescut cu 23%, pana la 2 milioane de euro. Acestea sunt singurele produse cu majorari de vanzari in T3, restul categoriilor marcand performante negative.
 
Vanzarile de camere video au scazut cu 20%, pana la un milion de euro, cele de console s-au diminuat cu 20%, pana la 4 milioane de euro, iar, pentru casti, vanzarile au scazut cu aproape 11%, pana la un milion de euro. Pentru sistemele AHS scaderea a fost de 9%, la doua milioane de euro, in timp ce pentru boxele portabile vanzarile s-au diminuat usor, cu 0,8%, pana la 4 milioane de euro.
 

Scaderi la computere de birou si laptopuri

In sectorul IT, cele mai importante categorii ale sectorului, computerele si laptopurile, au marcat scaderi severe de peste 26% si, respectiv, peste 5%, pana la valori de 45 si 161 milioane de euro. Tabletele continua si ele curba descendenta, cu o diminuare de 17%, pana la 28 de miloane de euro. Tastaturile continua sa scada cu 3% pana la 8 milioane de euro, la fel ca si monitoarele, care au inregistrat o usoara diminuare de vanzari, de 0,7%, pana la 28 milioane de euro. Cresc insa puternic vanzarile de camere web, 20,6% si 7 milioane de euro, urmate de mousi (pointing devices) cu un usor plus de 0,7%, pana la 28 milioane de euro. 
 
Ritmul de scadere a vanzarilor de computere a fost mai mare la T3, decat in primele noua luni. Vanzarile de computere au scazut cu mai bine de 26%, pana la valoarea de 15 milioane de euro. Pentru laptopuri, scaderea a fost mai diminuata, doar 2%, pana la valoarea de 59 milioane euro. Se mentine trendul descendent si pentru tablete, peste 18% fata de T3 2018, si monitoare 12%, fiecare categorie cu vanzari de cate 9 milioane de euro in acest interval. Pentru camerele web a fost un trimestru bun, cu un plus de 44% si 3 milioane de euro in vanzari absolute. Vanzarile de mouse au scazut cu 2,5%, la 3 milioane de euro, iar cele de tastaturi cu 5%, pana la 2 milioane de euro. 
 
La electrocasnicele mici, cu o rata de crestere de 134%, categoria de aparate de calcat verticale cu aburi s-a bucurat de cea mai buna performanta, desi vanzarile absolute se mentin la o valoare relativ mica: 3 milioane de euro in primele noua luni din acest an. Urmeaza friteuzele, cu o crestere de peste 79% si o valoare de 2 milioane de euro si espresoarele de cafea, care au atins 29 milioane de euro in vanzari si un plus de aproape 27% fata de perioada similara din 2018.
 
Cea mai importanta categorie din sector, aspiratoarele, si-a majorat vanzarile cu mai bine de 18%, la 47 milioane de euro. Aparatele de uscare si coafare a parului s-au bucurat si ele de performante foarte bune: 12,6% pentru aparatele de uscat parul si 5 milioane euro in vanzari absolute, 5% pentru aparatele de coafat si 11 milioane de euro si 2% pentru aparatele de tuns si 4 milioane de euro.
 
Vanzarile de fiare de calcat s-au majorat cu peste 6%, pana la 17 milioane de euro, in timp ce cele de aparate de barbierit au crescut cu 6%, pana la 19 milioane de euro. In zona de performanta negativa, storcatoarele de fructe au marcat un declin de aproape
28%, pana la 4 milioane de euro, aparatele de gatit si-au diminuat vanzarile cu peste 4%, pana la 19 milioane de euro, iar masinile de tocat au scazut cu peste 2%, pana la 7 milioane de euro.
 
Aparatele de calcat verticale cu aburi au performat si mai bine in T3, cu o crestere a valorii vanzarilor de 137%, pana la 1 milion de euro. Aceeasi valoare a vanzarilor s-a inregistrat si pentru friteuze, dupa o crestere de 59,5% fata de perioada similara din 2018. Vanzarile de espresoare de cafea au crescut cu aproape 27%, pana la valoarea de 10 milioane de euro, in timp ce cele de aspiratoare au avansat cu 14,5%, pana la 17 milioane de euro.
 
Pentru aparatele de uscat parul, cresterea de vanzari a fost de peste 7%, pana la 2 milioane de euro, iar pentru cele de styling, avansul a fost de peste 6%, pana la 4 milioane de euro. Vanzarile de aparate de tuns parul s-au majorat cu 7%, pana la doua milioane de euro. In cazul fiarelor de calcat, valoarea vanzarilor s-a majorat cu 3%, pana la 7 milioane de euro.
 
Storcatoarele de fructe s-au aflat in zona negativa si la trimestru, cu peste 23%, pana la 1 milion de euro, alaturi de aparatele de gatit, aproape 4% si 6 milioane de euro, masinile de tocat carne, 3,1% si 4 milioane de euro, si aparatele de barbierit, 0,4% si 5 milioane de euro.
 
La echipamente de birou, valoarea vanzarilor de imprimante a scazut cu aproape 6%, in intervalul ianuarie-septembrie 2019, fata de aceeasi perioada din anul trecut, atingand 23 de milioane euro. In trimestrul trei, vanzarile au fost in teritoriu usor pozitiv, +0,2%, si 8 milioane de euro.

Citeste si: Productia auto nationala a depasit pragul de 400.000 de unitati in primele zece luni ale anului
 
De asemenea, vanzarile de camere foto digitale au scazut cu 7,6%, in primele noua luni din 2019, pana la 15 milioane de euro, in timp ce in T3 scaderea a fost de 4,6%, pana la 5 milioane de euro.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024
Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie...

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x