Planul investitional al Ministerului Transporturilor: Peste 3.000 de km de autostrazi si drumuri expres, pentru Romania!
dezvoltarea infrastructuriiplan investitionalministerul transporturilor
Ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor a prezentat miercuri PLANUL INVESTITIONAL pentru dezvoltarea infrastructurii de transport in perioada 2020-2030, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Minister.
PLANUL INVESTITIONAL pentru dezvoltarea infrastructurii de transport in perioada 2020-2030
''Strategia noastra este bazata pe doi piloni: investitiile masive - avem un necesar de investitii de 73 de miliarde de euro pentru perioada 2020-2030, si pilonul doi: politici structurale, care vor sustine eficienta investitiilor'', a transmis Lucian Bode, ministrul Transporturilor.
In linii mari, proiectul prevede investitii masive in transportul rutier, feroviar, dar si in dezvoltarea liniilor de metrou.
Guvernul promite astfel peste 3.000 de kilometri de autostrada si drumuri expres, pana in 2030.
PLANUL INVESTITIONAL pentru dezvoltarea infrastructurii de transport in perioada 2020-2030: Proiecte pentru liniile de metrou
Spre exemplu, planul prevede, pentru dezvoltarea liniilor de metrou: prelungirea Magistralei 4 Gara de Nord - Gara Progresu, finalizarea Magistralei 5 (tronsonul Drumul Taberei - Eroilor 2), , constructia Magistralei M6 - 1 Mai - Baneasa - Aeroportul Otopeni, constructia Magistralei M1Cj (Gilau-Floresti-Cluj Napoca), Magistrala 8 (semi-inelul sud Crangasi - Dristor 2) si prelungirea Magistralei M5 (tronsonul Eroilor - Iancului), Magistrala 7 (tronsonul Voluntari - Bragadiru).
PLANUL INVESTITIONAL pentru dezvoltarea infrastructurii de transport in perioada 2020-2030: Proiecte pentru sectorul feroviar
Pentru transportul feroviar sunt prioritare: finalizarea coridorului feroviar intre Portul Constanta si Curtici, modernizarea coridoarelor feroviare spre Moldova, electrificarea unor cai ferate sau achizitia de trenuri noi pentru calatori.
Pentru sectorul feroviar se propun 23 de proiecte, care reprezinta 3.250 de kilometri de cale ferata (407 kilometri modernizata), la un cost estimat de 14 miliarde de euro.
PLANUL INVESTITIONAL pentru dezvoltarea infrastructurii de transport in perioada 2020-2030: Proiecte pentru infrastructura rutiera
Referitor la transportul rutier, Guvernul are planuri mari: realizarea conexiunilor rutiere rapide dintre Moldova si Muntenia si Moldova si Transilvania, dar si finalizarea autostrazii Constanta - Nadlac (A1).
De asemenea, planul intocmit de Ministerul Transporturilor prevede si conectarea direct sau indirect a tuturor resedintelor de judet la reteaua nationala de autostrazi si drumuri expres, precum si finalizarea proiectelor aflate in implementare. Nu in ultimul rand, la capitulul acesta, Guvernul si-a propus si dezvoltarea legaturilor rutiere transfrontaliere.
Pe langa dezvoltarea infrastructurii rutiere, un alt obiectiv propus de Guvern vizeaza cresterea sigurantei rutiere, prin implementarea digitalizarii (ITS).
Pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, Guvernul propune 29 de proiecte de autostrazi si drumuri expres, care inseamna peste 3.000 de kilometri, la un cost estimat de 31 de miliarde de euro.