Primele declaratii pe care le-a facut Florin Citu in noua sa calitate de ministru al Finantelor au facut referire la principalele obiective pe care acesta le are in perioada imediat urmatoare. Astfel, liberalul a transmis ca prima prioritate o reprezinta rectificarea bugetara, in timp ce a doua prioritate se refera la bugetul pentru anul 2020. Florin Citu a declarat totodata ca deocamdata nu se poate pronunta pe subiectul bugetului, fiind nevoie ca mai intai sa vada ceea ce gaseste.
In continuare, Florin Citu a transmis ca incadrarea bugetara a Romaniei intr-o tinta de deficit de 3% este un obiectiv important pe care administratia liberala si-l propune. Dupa primele noua luni ale anului, tara noastra este la 2.6%, ceea ce nu este rau!
Totodata, Florin Citu si-a exprimat dorinta si, in acelasi timp, speranta de a ajunge in Parlament cu bugetul pentru anul 2020 pana pe data de 15 decembrie. Chiar daca un proiect in acest sens exista deja, realizat de fostul ministru Eugen Teodorovici, Florin Citu sustine ca intreg procesul trebuie reluat de la zero avand in vedere ca numarul ministerelor este mai mic in actualul cabinet.
Facand referire la punctul de vedere pe care Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale, si l-a exprimat recent, conform caruia ne apropiem de o recesiune si mai rea decat cea din urma cu zece ani, ministrul Florin Citu a sustinut ca tot ceea ce se poate face la acest moment este ca deficitul sa fie tinut sub control. Totodata, liberalul recunoaste ca opinia lui Lucian Croitoru nu este singulara, existand si alti specialisti care au tras un semnal de alarma in acest sens. Incercand sa explice mai bine ceea ce vrea sa transmita, Florin Citu a spus ca trebuie sa intelegem ca “o economie cu un deficit mic este o economie care va putea face fata unei eventuale crize”.
Noul ministru al Finantelor Publice a tinut totodata sa mentioneze inca din prima zi de mandat ca pe lista prioritatilor sale se mai regaseste si reorganizarea ANAF. Intrebat daca il va demite pe actualul sef al ANAF, Florin Citu a spus ca este inca prea devreme pentru o asemenea decizie, fiind nevoie de o analiza a situatiei actuale, in urma careia se va lua in cele din urma o hotarare.
Ministerul Finantelor Publice a imprumutat la inceputul acestei saptamani 775 de milioane de lei de la banci, printr-o emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduala de 78 de luni, la un randament mediu de 4% pe an. Eugen Teodorovici, fostul ministru al Finantelor, sustine insa ca nu si-a dat acordul pentru acest imprumut, solicitandu-i astfel noului ministru Florin Citu sa faca o analiza a operatiunii. In acest context, Teodorovici sustine ca “cel mai probabil, cineva din minister a incalcat ceea ce trebuia sa respecte”.
Suma imprumutata luni este mai mare cu 115 milioane de lei in comparatie cu cea programata pentru luna octombrie. Conform documentatiei, suma imprumutata este destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si