Ne despart mai putin de doua luni de alegerile parlamentare din luna decembrie, principalele forte de pe scena politica romaneasca prezentand deja informatii importante cu privire la strategiile generale pe care ar urma sa se bazeze programul lor de guvernare. Mediul de afaceri a publicat in aceasta saptamana prin intermediul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) un program de guvernare alternativ, care contine o serie de obiective strategice pentru urmatorii patru ani. Potrivit documentului publicat, mediul de afaceri din Romania propune proiecte in 11 sectoare esentiale.
Din punct de vedere institutional, Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania propune in primul si primul rand infiintarea unui minister al antreprenoriatului, comertului si digitalizarii, care ar urma sa reuneasca toate finantarile destinate IMM-urilor. La nivel legislativ, CNIPMMR propune adoptarea legii debirocratizarii si modernizarea legii societatilor comerciale prin introducerea sediului electronic.
Apoi, CNIPMMR aduce in discutie Programul Romania Tech Nation, prin intermediul caruia ar urma sa fie sustinute cel putin 500 de start-up-uri cu componenta digitala in fiecare judet al tarii. De asemenea, mediul de afaceri propune acordarea unui grant in valoare de 50.000 de euro pentru fiecare start-up. Nu in ultimul rand, cei de la CNIPMMR mai vorbesc si despre un plan de digitalizare pentru fiecare institutie publica in parte. Mediul de afaceri propune solutii si pentru debirocratizarea ministerelor si aduce in discutie exceptarea IMM-urilor de la realizarea analizei de risc si de la desemnarea unei persoane responsabile cu prevenirea spalarii banilor. Pentru simplificarea lucrurilor, mediul de afaceri isi mai doreste si ca registrul unic de control sa fie pastrat online.
Bineinteles, CNIPMMR isi doreste sprijinirea antreprenoriatului si inovarii, propunand investitii in unitati de productie agro-alimentara si crearea a nu mai putin de opt centre de colectare, depozitare si distributie a produselor agroalimentare romanesti. De asemenea, mediul de afaceri mai propune si dezvoltarea unui program de sprijinire a IMM-urilor din constructii, respectiv a unui program de sustinere pentru cetatenii romani din strainatate care isi doresc sa se intoarca in tara.
Mai departe, Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania propune alocarea unei cote de cel putin 0.4% din PIB pentru finantarea IMM-urilor si infiintarea unei banci dedicate intreprinderilor mici si mijlocii. De asemenea, mediul de afaceri si-ar mai concentra atentia si in directia dezvoltarii unui program de sustinere a recalificarii si gasirii de noi locuri de munca, respectiv a unui program pentru angajarea tinerilor cu varsta de pana in 24 de ani.
Mediul de afaceri mai propune cu aceasta ocazie si implementarea programului Export Romania, program care ar urma sa sustina participarea IMM-urilor la targuri si misiuni economice. CNIPMMR se declara interesat si de sprijinirea turismului, propunand alocarea unui buget de cel putin 50 de milioane de euro anual pentru campanii de promovare a Romaniei pe pietele externe.
Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania se arata preocupat cu aceasta ocazie si de educatia antreprenoriala in randul celor tineri, propunand infiintarea unor licee de antreprenoriat si introducerea unor SRL-uri “de exercitiu” pentru tinerii cu varsta intre 16 si 18 ani. Masura nu ar fi o premiera pentru tara noastra, elevii liceelor economice avand posibilitatea de a deschide astfel de SRL-uri “de exercitiu” in urma cu mai bine de zece ani.
Ultimele NOUTATI
Piata cripto sufera lichidari de peste 730 milioane USD pe fondul scaderii Bitcoin-ului sub 102.000 USD
Coinbase devine prima companie cripto inclusa in S&P 500: un moment istoric pentru industria activelor digitale
Guvernul are ca obiectiv sa termine renegocierea PNRR-ului pana la finalul lunii mai, fix dupa alegeri
Statul continua sa faca concurenta bancilor! Lanseaza noi titluri de stat la dobanzi foarte avantajoase in comparatie cu depozitele bancare
Partenerii nostri
CNPP: Numarul pensionarilor, in crestere. La ce valoare a ajuns pensia medie, in Romania?
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
SAGA pe intelesul tuturor: Ghiduri pentru o evidenta contabila fara greseli
e-TVA: Atentie la amenzile contraventionale in 2025!
Control fiscal: CAND si CUM se inregistreaza in contabilitate TVA stabilita suplimentar
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si