PSD insista pe modificarea fiscalitatii: Avem un Cod Fiscal ca din Evul Mediu, cand Papa emitea anumite bule unor oameni in urma unor privilegii. Sunt prea multe exceptii.
modificarea codului fiscal
Social-democratii insista cu modificarea substantiala a Codului fiscal. Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a subliniat luni necesitatea adoptarii unor masuri rapid, spunand ca actuala forma a Codului fiscal "arata precum eram in Evul Mediu, cand Papa emitea anumite bule unor oameni in urma unor privilegii". Conform oficialului, se pierd foarte multi bani pe "exceptiile" prevazute de Cod. Ar fi vorba despre 64 de miliarde de lei, bani ce, daca ar fi colectati, ar intra in vistieria statului.
"Am inceput cu PNL, UDMR si minoritati si am ajuns la aproape 5-6% din PIB in sase luni directionati catre mediul de afaceri si zona sociala. Este normal? Eu, personal, Marcel Ciolacu, am provocat o discutie in interiorul coalitiei dar si in spatiul public in ceea ce priveste Codul Fiscal. De ce? Pentru ca in acest moment este o diferenta imensa intre impozitarea muncii cu aproape 45% si impozitarea capitalului. Fiindca toata pandemia si efortul din pandemie a fost pe umerii celor cu venituri mici si pensionari. Cel mai scump pret l-au platit cei cu boli cronice si este evident ca statul trebuie sa intervina.
Avem un Cod Fiscal cu exceptii de 64 de miliarde de lei. Nu se mai poate continua. Nu o spune doar Marcel Ciolacu, o spun toti finantistii, mai mult, toti auditorii externi care nu putem spune ca sunt social-democrati. Trebuie facut ceva in Romania. De la aceste principii am pornit aceste discutii corecte, loiale, necesare de a veni cu ceva predictibil pe primele 6 luni, dupa aceea peste un an de zile dar si cu niste cerinte la statul roman. De exemplu, ANAF in maximum doua saptamani sa declanseze procedura de digitalizare a ANAF, astfel incat in perioadele urmatoare, nu maine, sa putem veni si sa avem o discutie deschisa cu toti partenerii sociali si in coalitie in ceea ce priveste impozitarea progresiva.
Aceasta a fost baza de la care am plecat sa avem discutiile in ceea ce priveste Codul Fiscal, care, din punctul meu de vedere, arata precum eram in Evul Mediu, cand Papa emitea anumite bule unor oameni in urma unor privilegii. Asta este realitatea in acest moment. Sunt exceptii peste exceptii, jocuri de noroc impozitate cu 1%, companii impozitate cu 1%, alte companii care daca ai un angajat, ai 1%, daca n-ai niciun angajat ai 3%, daca soarele rasare din sud, nu din nord, ai 5%. Nu se poate continua intr-un stat normal cu asa ceva.
Dorim sa facem acest lucru? PSD este partener la aceste discutii. Nu dorim sa facem aceste lucruri? Le uram succes si sa vina cu variantele cele mai bune pentru Romania, dar eu nu pot sa nu observ ca toate tarile economice dezvoltate nu au exceptii si au un sistem de impozitare progresiva.
Avem exceptii, de exemplu, pentru zona de constructii. Am observat in cresterea economica din primul trimestru ca aproximativ 52% vine din zona de constructii. Exceptia era ca de la salariul minim sa ajungi pana la 3.000 de lei, sa ai un salariu bun, ca oamenii sa nu mai plece din tara, sa ramana in Romania. Ne-am trezit ca aceste exceptii sunt pana la 30.000 de lei, la fel in agricultura. Se impunea si in industria alimentara in acest moment , fiindca exceptii sunt nu pentru toata perioada, sunt pentru o perioada limitata.
Mai mult, sunt anumite companii prestigioase, legale, corecte, dar, printr-o conjunctura cum este pandemia, au avut niste venituri exceptionale. Corect? Nu ar fi avut acele cifre de afaceri daca n-ar fi fost pandemia sau n-ar fi fost aceasta criza din energie sau din carburanti, unele bazate pe un pret speculativ din punctul meu de vedere. Asteptam de la ministrul Energiei toate aceste explicatii. Daca statul roman si romanii au fost solidari, au dus tot greul in pandemie, in aceasta perioada ai facut niste venituri exceptionale pe baza pandemiei, pe baza crizei energetice, este normal ca pe o perioada la fel de limitata sa solicitam un efort din partea acestor companii. Nu este nici incorect, nici injust. Dimpotriva, este un element corect in orice stat", a explicat, luni, liderul PSD, la sediul partidului.
Liberalii raman reticenti si spun ca vor stabilitate pentru mediul privat
Intr-o interventie de la finele saptamanii trecute, premierul Nicolae Ciuca a transat tema schimbarilor fiscale, anuntand ca "nu este sanatos si responsabil sa te joci cu sistemul fiscal in perioade de instabilitate. PNL nu va sustine nicio masura care sa sufoce mediul de afaceri, motorul vital economiei".
"Nu suntem de acord cu nicio viziune care pune azi poveri pe mediul de afaceri si pe companii. Cum ne redresam, daca slabim economia reala? Noi nu putem promova masuri neconstitutionale, impozite peste noapte, taxe si poveri pe companii si mediul de afaceri. Greselile, in aceasta perioada, ne vor costa enorm", a mai spus prim-ministrul.
"Riscam sa avem, intr-un an sau doi, probleme de doua ori mai mari decat avem astazi. Avem, in istorie, precedente de masuri strambe, venite in momente prielnice unora din punct de vedere electoral, pentru care, mai tarziu, au platit tot romanii. Avem aproximativ 96 de miliarde de euro alocati pentru dezvoltare si misiunea de a directiona acesti bani spre toate domeniile cheie, in mod inteligent. Altfel, ne vom trezi intr-un colaps financiar de nereparat (...)
Nu ne permitem sa gresim constitutional cu marile masuri de reforma in domenii-cheie, mai ales in cele cu impact bugetar. Sa ne aducem aminte ca legile referitoare la pensiile speciale ale judecatorilor sau ale parlamentarilor au fost declarate neconstitutionale de CCR. Fie pentru ca ele contraveneau unor principii constitutionale ale independentei justitiei, fie ca erau neclare, imprecise, impredictibile sau au fost adoptate fara respectarea procedurilor parlamentare constitutionale", a mai transmis seful Executivului, vineri.
Foto: pixabay