Intr-o Europa afectata de provocari economice semnificative, Romania surprinde cu o performanta importanta in ceea ce priveste somajul. Datele recente arata ca tara noastra a atins o rata de somaj de doar 5,5% in luna iulie, pozitionandu-se astfel printre statele membre ale Uniunii Europene cu cel mai redus nivel al somajului. Aceasta cifra inregistreaza o performanta notabila in contextul economic actual.
Cu o rata de somaj de numai 5,5%, Romania se bucura de una dintre cele mai reduse niveluri de somaj din intreaga Uniune Europeana. Aceasta performanta reprezinta un semn pozitiv pentru economia tarii si pentru binele populatiei. In comparatie cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, Romania se afla intr-o pozitie invidiata in ceea ce priveste rata somajului.
In luna iulie, rata somajului in UE s-a mentinut la 5,9%, in timp ce in zona euro a fost de 6,4%. In comparatie cu anul trecut, rata somajului a scazut totusi, de la 6.1% in UE, respectiv de la 6.7% in zona euro. Astfel, Romania ofera astazi un exemplu de succes in gestionarea resurselor umane si a pietei muncii. Cele mai mici rate ale somajului din UE au fost raportate in Malta (2.5%), Cehia (2.7%), Polonia (2.8%) si Germania (2.9%). In schimb, cele mai mari rate ale somajului au fost inregistrate in Spania (11.6%) si Grecia (10.8%).
Potrivit cifrelor oferite de Eurostat, 12,928 milioane de persoane din Uniunea Europeana, dintre care 10.944 milioane in zona euro, erau in somaj in luna iulie a anului curent. In raport cu luna iulie a anului anterior, numarul somerilor s-a redus cu 209.000 in UE, respectiv cu 264.000 in zone euro.
Rata somajului in randul tinerilor era de 13,9% in UE (in scadere de la 14,2% luna precedenta), respectiv de 13,8% in zona euro. De asemenea, in randul femeilor, rata somajului in iulie era de 6,2% in UE, stabila fata de luna precedenta, in timp ce in randul barbatilor era de 5,7%.
Potrivit guvernantilor, exista mai multi factori care au contribuit la aceasta performanta notabila in ceea ce priveste somajul in Romania. Investitiile straine, dezvoltarea sectoarelor cheie ale economiei, precum IT-ul si industria auto, precum si cresterea exporturilor, au contribuit la stimularea pietei muncii si la crearea de noi locuri de munca. De asemenea, programele guvernamentale si masurile de sprijin pentru antreprenori si intreprinderi mici si mijlocii au ajutat la consolidarea mediului de afaceri, ceea ce a dus la cresterea cererii de forta de munca.
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii