Romania, intre banii din PNRR si pastrarea pensiilor speciale
pnrrpensii speciale
Stim foarte clar ca pentru europeni sistemul nostru de pensii, presarat cu beneficiari privilegiati, nu este tocmai de inteles si nici de acceptat, iar o conditie de baza pentru a ne permite sa avem acces la banii din PNRR este sa demaram reforme serioase in sistemul de pensii. Aici apare si problema.
Nu stim ce avem de facut? Nu suntem interesati? Le e teama guvernantilor de nepopularitatea unei reforme a sistemului de pensii, astfel incat sa nu mai avem asa-zisele pensii "speciale"? Nu stim. Cert este ca de ani de zile in discursul politic public, la nivel populist si oportun in preajma alegerilor, oamenilor li se vorbeste despre masuri echitabile in sistem si eliminarea privilegiilor ce nu vin pe baza de merit si contributivitate. Si cam atat.
Acum, cand avem de adus in tara miliarde de euro prin PNRR, dar cu respectarea unor conditii, suntem prinsi intre un sistem cu radacini adanci si viitor, un viitor ce ar putea apartine investitiilor si reformelor, daca s-ar vrea si putea.
Despre acest subiect a vorbit vineri si ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, accentuand parca si mai mult nedumeririle noastre, dar lasand cumva vag sa se inteleaga faptul ca, mai devreme sau mai tarziu, la insistenta Comisiei Europene, nu vom avea de ales si vom reforma sistemul de pensii, inclusiv pe cel al pensiilor de serviciu - cam asta se intelege din urmatoarea declaratie a ministrului:
"In cererea de plata numarul 3 intra acest jalon 215, care se afla acum in procedura de aprobare parlamentara, iar cererea de plata numarul 3 urmeaza cererii de plata numarul 2, adica… Aici, vedeti, termenul…, in regulament se spune ca avem dreptul la doua cereri de plata pe parcursul unui an calendaristic si noi am socotit de fiecare data ca la sfarsitul semestrului avem maturizate jaloanele si tintele din cuprinsul unei cereri de plata, ca sa le putem trimite la Comisie.
Asadar, jalonul 215, fiind in procedura parlamentara de aprobare si de analiza in relatia cu Comisia Europeana, noi nu facem decat la momentul la care depunem cererea de plata numarul 3 sa-l avem maturizat si sa fie…, sa nu puna in pericol incasarea banilor europeni.
Responsabilitatea este a Ministerului Muncii, jalonul trebuie dus la indeplinire prin intermediul Ministerului Muncii… trebuie dus la indeplinire prin intermediul Ministerului Muncii si, desigur, aici sunt si pensiile de serviciu din diferite domenii ale apararii nationale, ordinii publice, sigurantei nationale, care necesita colaborare din partea ministerelor de linie, incat Romania sa isi poata duce la bun sfarsit jalonul, fiindca este in interesul Romaniei", a spus oficialul pentru
Radio Romania Actualitati.
In primavara anului viitor, Romania deja ar trebui sa aiba creionata o noua lege a pensiilor care sa creeze un cadru echitabil in sistemul public de pensii si care sa vizeze inclusiv schimbari in privita pensiilor speciale, asa cum ne recomanda Comisia Europeana si cum ne cere sa punem in aplicare, ca sa indeplinim jalonul si sa putem primi finantare. Daca nu imbunatatim ce se intampla pe zona de pensii, riscam sa primim sanctiuni de la UE si putem ajunge chiar sa pierdem bani din PNRR.
Foto: pixabay.com