Membra a Uniunii Europene inca din anul 2007, Romania a atras pana la finalul lunii iulie a acestui an nu mai putin de 75.71 miliarde de euro, o suma deloc de neglijat avand in vedere problemele de ordin economic cu care se confrunta tara noastra. In acelasi timp, Romania a contribuit in aceasta perioada la bugetul Uniunii Europene cu 25.58 miliarde de euro. In aceste conditii, se poate spune ca Romania a depasit la finalul lunii iulie suma de 50 de miliarde de euro in ceea ce priveste soldul fluxurilor cu bugetul UE, acesta fiind beneficiul net al tarii noastre ca fonduri europene nerambursabile.
Romania a atras fonduri nerambursabile in valoare de 36.68 miliarde de euro pentru calendarul financiar multianual 2007 - 2013, respectiv 36.82 miliarde de euro pentru calendarul financiar multianual 2014 - 2020. In ceea ce priveste actualul calendar finaniar, 2021 - 2027, tara noastra a atras numai 225.21 milioane de euro. De asemenea, prin NextGenerationEU 2021 - 2023, Romania a obtinut o suma nerambursabila in valoare de 1.97 miliarde de euro.
Fondurile nerambursabile primite de la Bruxelles joaca un rol extrem de important in cea ce priveste dezvoltarea tarii noastre, autoritatile de la Bucuresti bazandu-se de multe ori pe aceste fonduri pentru derularea unor proiecte de anvergura. Tinand cont de cifrele pe care le-am pomenit in randurile anterioare, tara noastra s-a transformat intr-un beneficiar net al bugetului Uniunii, accesand mai multi bani in comparatie cu cei cu care a contribuit.
Cifrele sunt cu adevarat imbucuratoare pentru autoritatile de la Bucuresti, mai ales in conditiile in care este stiut faptul ca tara noastra este unul dintre membrii Uniunii Europene cu cele mai ineficiente sisteme de atragere a finantarilor europene la care are dreptul prin statutul sau. Fondurile nerambursabile pe care Romania le-a primit in acesti 15 ani in care a facut parte din Uniune s-au dovedit extrem de utile, sustinand cresterea economica a tarii noastre in diverse sectoare de activitate.
Anul 2022 este un an important pentru Romania din acest punct de vedere, tara noastra incepand sa primeasca banii din PNRR sub forma de granturi nerambursabile. In acelasi timp insa, Romania mai primeste si sume rambursabile, care sunt oferite sub forma de imprumut cu dobanda preferentiala.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si