Romania solicita Comisiei Europene instrumente financiare de sustinere a celor mai afectate state de conflictul din Ucraina
sanctiuni financiare rusiamecanisme sprijin romaniarazboi ucraina
Conflictul armat declansat de Rusia in Ucraina afecteaza finantele internationale, deci si pe cele europene, in conditiile in care aproape intreaga lume anunta sanctiuni pentru statul condus autoritar de Vladimir Putin.
Ministrii de
Finante din statele membre ale Uniunii Europene au agreat, impreuna cu Comisia Europeana, principiile de actiune in urma interventiei militare a Rusiei asupra Ucrainei.
Ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a participat alaturi de omologii sai din Uniunea Europeana la reuniunea informala a Consiliului ECOFIN care a avut loc, recent, la Paris.
In cadrul unei sesiuni speciale privind consecintele economice si financiare ale atacului Rusiei, principalele angajamente prezentate de Comisia Europeana in cadrul ECOFIN vizeaza oferirea unui important sprijin financiar de urgenta pentru Ucraina, implementarea sanctiunilor financiare si economice convenite la Consiliul European.
Alte tinte sunt gasirea celor mai bune masuri pentru limitarea consecintelor conflictului ruso-ucrainean asupra cetatenilor si companiilor din UE si accelerarea agendei de consolidare a independentei economice a UE, cu precadere in sectorul energetic.
Alaturi de toate celelalte state din UE, Romania militeaza pentru deplina solidaritate cu poporul ucrainean, iar, prin actiunile la nivelul Comisiei Europene si a guvernelor statelor membre, tara noastra vrea sa se asigure de acordarea in continuare de ajutoare financiare de urgenta pentru Ucraina si de implementarea unor masuri restrictive fara precedent care vor duce la izolarea financiara a Federatiei Ruse.
Sanctiuni de durata pentru Rusia
Potrivit lui Adrian Caciu, ministri de Finante au convenit sanctiunile la care Rusia va fi supusa vor dura atat timp cat este necesar si ar putea fi completate cu decizii suplimentare.
"Le-am precizat omologilor mei ca trebuie sa reflectam asupra unor solutii concrete pentru statele UE cele mai afectate de aceasta criza, aflate aproape de granita cu Ucraina.
Din acest punct de vedere, apreciem ca trebuie identificate de catre Comisia Europeana instrumente de finantare la nivel european care sa fie specific adresate efectelor asupra economiilor noastre, in urma adoptarii sanctiunilor economice aplicate Rusiei.
Unitatea se manifesta prin solidaritate, iar costurile acestei situatii trebuie sustinute la nivel national si european. Ne indreptam atentia si spre masurile care sa atenueze impactul acestei crize asupra cetatenilor si companiilor din UE, in special in privinta pretului gazului si al energiei electrice, iar unitatea UE este cheia acestor masuri.