Romanii, desteptati dupa Revelion cu scumpiri la ratele bancare: de azi, incepe haosul in portofele
dobanzi 2023credite bancare 2023ircc 2023rate la banca
Iata-ne in noul an, dar nu asa cum ne-am fi dorit. Din nefericire, problemele si provocarile acumulate in 2022 se prelungesc si in 2023 si par, de fapt, a se acutiza, mai ales pentru romanii care au de rambursat credite cu dobanda variabila.
De astazi, ratele la banci se scumpesc pentru sute de mii de debitori. Indicele IRCC, care a inlocuit ROBOR pentru creditele contractate dupa luna mai a anului 2019, urca puternic de la 4,06 la 5,71% si aduce scumpiri ale ratelor lunare pentru aproximativ jumatate de milion de persoane!
Cat de mult se scumpesc ratele? Povara financiara va fi destul de greu de gestionat, dat fiind faptul ca vorbim despre o scumpire palpabila, cu sute bune de lei.
Ca sa ne facem o idee despre ce inseamna aceasta scumpire, sa luam in calcul un credit ipotecar de 350.000 de lei. Pana acum, debitorul achita o rata lunara de 2.112 de lei, care urca de luna aceasta la 2.500 de lei.
Practic, vorbim despre o povara financiara suplimentara de aproape 400 de lei, dar asta nu e tot. In doar cateva luni, mai exact in primavara, IRCC va suferi un nou soc si va urca si mai mult ratele romanilor.
Conform analistilor, IRCC va sari de pragul de 6%, ceea ce inseamna ca multi romani ar putea intra in imposibilitate de a-si mai sustine platile lunare catre banci, daca nu iau masuri din timp. Ce masuri pot lua? Parerile analistilor sunt diverse, in cele mai multe indica, in mod clar, ca solutie ideala, trecerea de la dobanda fixa la cea variabila.
Cand vom vedea ieftiniri ale ratelor bancare? Ne raspunde chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu: cand inflatia va incepe sa coboare sub pragul de 8%
Se pare ca ratele la banci vor incepe sa se ieftineasca si dobanzile vor face deci un pas in spate de-abia
cand inflatia se va tempera.
Problema este ca prognozele inflationista inca arata o inflatie de peste 10% chiar si in 2023. De-abia la finele anului viitor sau chiar in prima parte a anului 2024 inflatia e asteptata sa scada sub 10%, deci, daca prognozele inflationiste se adeveresc, cel putin un an de zile vom mai fi nevoiti sa suportam actualele costuri ale dobanzilor.
"Nemultumirile se pastreaza pentru ca s-a creat iluzia, si acesta este motivul interventiei mele, ca dobanzile vor veni in jos. Nu au cum sa vina in jos pana cand inflatia nu vine in jos. Dobanzile fata de rata inflatiei sunt scazute. Deci ele vor ramane la nivelurile actuale, cel putin pana cand inflatia se va apropia de 8%", a spus guvernatorul BNR.
"Ca se mai plimba in jur de 8 in plus, in minus, intr-adevar, poate ca si controlul Consiliului Concurentei i-o fi influentat, nu am de unde sa stiu, poate si declaratia mea, sa zicem.
Ce puteau sa zica? Bai, iar l-ati suparat pe Guvernator. Nu m-au suparat deloc. Le-am atras atentia ca sunt in fata unui tavalug mediatic si ca nu pot sa trateze, cum mi-a spus mie un bancher odata, cand i-am spus "Mai, fiti si voi mai atenti!", poate ca si asta stie si a facut o intelegere, "Fiti si voi mai atenti!". "Domnul guvernator, va uitati prea des la televizor". Zic "Mai, eu trebuie sa ma uit la televizor pentru ca opinia publica si perceptia publica face parte din mediul in care lucram.
Nu luam decizii asa aiurea". Dar eu cred ca cel mai mult influenteaza nivelul Robor-ului pe termen scurt, over - night, o saptamana si la 3 luni nivelul de lichiditate. Acum sunt sigur ca nivelul de lichiditate...lichiditatea s-a imbunatatit", a completat acesta.
Foto: manager.ro