Sa speram ca la iarna nu vine gerul, pentru ca, oricum, ne vor ingheta buzunarele
facturiscumpirienergie electricagaze naturaleutilitati
In ultimul an, facturile romanilor la utilitati au explodat. Conform datelor furnizate de Asociatia Furnizorilor de Energie din Romania (AFEER), tariful de furnizare al gazelor s-a majorat in Romania cu 320% fata de iarna trecuta. Fenomenul e unul generalizat la nivelul statelor europene, iar preturile vor continua sa creasca, cred expertii de pe pietele de energie, in timp ce la nivel de bloc comunitar se poarta discutii intense privind modalitatea de abordare a acestei explozii de scumpiri.
In cadrul unei conferinte organizate joi de
Expert Forum, Laurentiu Urluescu de la Asociatia Furnizorilor de Energie din Romania (AFEER), si-a prezentat versiunea cu privire la cum ar putea evolua preturile la utilitati, pentru romani, in perioada urmatoare.
In acest moment, tariful de furnizare al gazelor s-a majorat in Romania cu 320% fata de iarna trecuta. Practic, acest tarif reprezinta 70% din factura.
Potrivit expertului AFEER, vorbim despre un impact in factura de 236%.
Concret, o factura de 126 de lei in 2020 va fi mai scumpa anul acesta cu 171, ajungand la 297 de lei (fara TVA).
Totusi, din acest tarif se vor scadea cei 75 de lei (subventia Ministerului de Energie). Astfel, rezulta o factura mai scumpa in 2021 cu 97 de lei, fata de 2020, la acelasi nivel de consum.
"Frigul e urmat si de intuneric, situatia este foarte grava"
"Problema reala este ca sistemul este intr-o stare de degradare aproape de colaps.
Frigul e urmat si de intuneric, situatia este foarte grava si este nevoie de o abordare integrata, structurala, de investitii serioase. Simpla discutie cu privire la cresterea cu 15 – 20% devine praf in ochi in momentul in care nu mai beneficiezi de energie.
Cand nu mai ai energie, nu mai conteaza pretul", a spus directorul Termoenergetica la dezbaterea organizata de Expert Forum.
"Masura de compensare a facturilor la energie pentru consumatorii casnici este o masura buna. Insa furnizorii sunt prinsi intr-un cleste"
Referitor la OUG privind compensarea facturilor la energie pentru consumatorii casnici, Ion Lungu, Director Executiv AFEER, a declarat ca aceasta este " o masura buna, insa furnizorii sunt prinsi intr-un cleste".
"Sunt preturi libere pe piata angro, dar preturile la consumatori sunt compensate. Trebuie sa ne asiguram, cu totii, ca aceasta compensare va fi bine pusa la punct.
Deocamdata, nu este foarte clar cum se va face compensarea facturilor, intelegem ca vor fi – in continuare – discutii cu asociatiile furnizorilor, cu operatorii astfel ca solutiile care se vor aplica sa nu creeze perturbatii in piata de energie, respectiv in activitatea furnziorilor", a declarat Ion Lungu, Director Executiv AFEER, la videoconferinta Energia in priza, organizata de Bursa, in parteneriat cu Centrul Roman al Energiei.
Parlamentul ar putea pune piedici
Dupa ce va fi aprobata de Guvern, Ordonanta de Urgenta privind compensarea facturilor va merge la aprobare in Parlament. Este important ca aceasta sa nu se modifice in Parlament tocmai in perioada in care se aplica, a precizat Dl Lungu, oferind ca exemplu OUG 84 ce face referire la interdictia de deconectari datorita neplatii care este la aprobare in Parlament, cu modificari. Astfel de instabilitati in legislatie creeaza probleme si panica la participantii din piata, a avertizat reprezentantul AFEER.
Expertul atras atentia ca Romania este intr-o situatie in care exista o lipsa majora de capacitati de producere a energiei. Am ratat ratat multe ocazii si multi bani. Celelalte sunt solutii de moment, a spus reprezentantul AFEER, referindu-se la compensari si alte masuri luate in calcul de autoritati pentru protejarea consumatorilor de cresterile majore de preturi la energie si gaze.
Liberalizarea nu este cauza principala a cresterilor de preturi, a afirmat Ion Lungu, mentionand trei elemente fundamentale: costul certificatelor de emisii de CO2, care a crescut in ultimul an de 2,5 ori, cresterea pretului la combustibili – peste dublu si lipsa capacitatilor de productie. Avem foarte multe intervale in care nu reusim sa acoperim cererea de energie, a subliniat reprezentantul AFEER.
Citeste si: Piata muncii se schimba sub ochii nostri: Cum te va ajuta inteligenta artificiala sa te angajezi in Romania