Criza globala provocata de pandemia de coronavirus a afectat serios si industria petroliera din Romania.
Marile companii petroliere au inregistrat un declin al vanzarilor, ca o consecinta a faptului ca pretul petrolului a avut o evolutie negativa si a scaderii cererii de produse petroliere provocata de reducerea sau oprirea multor activitati in timpul pandemiei.
Raportul semestrial emis de OMV Petrom arata impactul major avut de pandemia COVID-19 asupra economiei globale, in special in primul trimestru din 2020, cand pretul petrolului a ajuns chiar la valori negative.
OMV Petrom, principala companie petroliera din Romania, a inregistrat in primul semestru din 2020 un profit net cu 56% mai mic fata de aceeasi perioada a anului precedent, 867 de milioane de lei, in timp ce veniturile din vanzari au fost de 10.069 miliarde de lei, in scadere cu 11 procente. Rezultatele din exploatare au scazut si ele dramatic (cu 57% in cazul OMV Petrom, spre exemplu), pe fondul unui mediu de piata nefavorabil.
Pretul petrolului ramane volatil
Desi in trimestrul al doilea preturile la titei au inregistrat o crestere usoara, acestea raman volatile, potrivit expertilor OMV Petrom, iar pe fondul cresterii numarului de cazuri de COVID-19 din intreaga lume, redresarea pietei petrolului risca sa fie intarziata.
In 22 iulie 2020, preturile petrolului au atins cel mai ridicat nivel de la debutul pandemiei. Pretul petrolului Brent urcase la 44,3 dolari pe baril, in timp ce cotatia petrolului West Texas Intermediate ajunsese la 41,75 dolari pe baril. Cresterea pretului petrolului a fost stimulata de un acord la nivelul liderilor UE privind crearea unui fond de 750 de miliarde de euro pentru repornirea economiilor din regiune, grav afectate de pandemie. Ulterior, insa, pretul a scazut din nou, in special din cauza declinului record al PIB-ului SUA pe trimestrul al doilea si a remarcilor lui Donald Trump privind amanarea viitoarelor alegeri prezidentiale. Incertitudinile politice din SUA, locul unde se da "ora exacta" in industria petroliera, precum si agravarea epidemiei de coronavirus au un impact major asupra predictibilitatii evolutiei industriei petroliere.
O revenire la normal a pretului petrolului are insa sanse sa se produca, dupa ce mari producatori precum Arabia Saudita si Norvegia si-au aratat disponibilitatea de a reduce drastic productia, pentru a echilibra cererea scazuta de pe piata.
La vremuri noi, politici noi
Companiile petroliere nu pot estima consecintele pe termen lung ale efectelor pandemiei, nici amploarea si durata pe care o vor avea asupra industriei. Pentru a conserva stabilitatea economica, majoritatea producatorilor de produse petroliere au luat masuri specifice, continuand sa asigure productia, dar si sanatatea si bunastarea angajatilor si, totodata, sa isi protejeze sanatatea financiara, prin reducerea investitiilor si taierea costurilor.
OMV Petrom a raportat dupa prima jumatate din 2020 investitii in valoare totala de 1,569 miliarde de lei,cu 8% mai mici fata de primul semestru din 2019, iar pana la finalul anului estimeaza un cuantum total al investitiilor de 3 miliarde de lei (excluzand achizitiile), cu 28% mai mic fata de nivelul anului precedent.
Totodata, multe companii si-au reorganizat activitatea rafinariilor dinspre productie predominanta de combustibili spre productie de combustibili de avion si produse petrochimice. Concomitent, cererea de polimeri utilizati pentru producerea echipamentelor de productie si ambalaje sterile a inregistrat in ultima perioada o crestere semnificativa. In timp ce rafinariile OMV au avut un grad de utilizare de peste 80% in Europa, rivali precum BP sau Total au functionat la capacitate de 60-70%.
OMV a anuntat ca din vara lui 2020 se concentreaza mai mult pe protejarea mediului si a climei si ca, desi nu intentioneaza sa faca o divizie de activitate din energiile regenerabile, compania se va indrepta spre produse chimice cu valoare adaugata mare si reciclare.
Ultimele NOUTATI
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Partenerii nostri
Pensionarii vor plati CASS pentru pensiile ce depasesc 3.000 de lei! Cum se va CALCULA?
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului