Se anunta o toamna furtunoasa pentru Euro si dolar. Cum se va adaposti leul de o posibila recesiune?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Se anunta o toamna furtunoasa pentru Euro si dolar. Cum se va adaposti leul de o posibila recesiune?
Se anunta o toamna furtunoasa pentru Euro si dolar. Cum se va adaposti leul de o posibila recesiune?
de Magda Florea la 13 Iul. 2022
Urmareste-ne pe Google News
eurodolarleurecesiune

Euro a ajuns marti la egalitate cu dolarul, pentru prima data dupa 2002. Chiar daca nivelul a fost atins pentru scurta vreme, Euro revenind ulterior cu aproximativ 0,5% peste acest nivel, este o borna importanta care ,,incununeaza” o scadere remarcabila a monedei unice.
 


Un Euro valora 1,2249 dolari la inceputul anului trecut si 1,1374 dolari in prima zi a anului curent. Departe sunt zilele cand pentru un Euro se plateau peste 1,3 dolari (2014), 1,4 dolari (2011) sau chiar 1,5 dolari (in timpul crizei financiare). 
 
Doar anul acesta, pana la inchiderea zilei de marti, Euro a pierdut 11,8%, iar fata de ianuarie 2021, 18,1%. 
 
Care au fost motivele deprecierii? 
 
Preocuparile referitoare la incetinirea serioasa in economia blocului european, inflatia ridicata, impactul constrangerilor economice impuse de relatiile cu Rusia, efectele scumpirii energiei asupra bazei industriale, contractia exporturilor Germaniei sau deteriorarea sentimentului consumatorilor, printre altele. 
 
Unul din motoarele importante ale regiunii, industria germana, a oferit deja semne deloc incurajatoare. 
 
Potrivit IFO, indicele sectorial pentru industria prelucratoare a postat o valoare de doar 0,3 puncte, in timp ce pentru constructii a ajuns la -9,7 iar pentru comert la -14,7 puncte. 
 
Datele se adauga unui sentiment mai pesimist al consumatorilor si unor atitudini defensive in vremuri incerte. 
 
ZEW, un alt indicator de incredere al mediului financiar a ajuns la un minim al ultimilor 11 ani, la valorile din timpul crizei datoriilor suverane din zona Euro. 
 
Datele IFO si ZEW arata, in mod agregat cu asteptarile aflate in trend de scadere, ca economia se afla in cadranul de incetinire, dar periculos de aproape de cel de recesiune. 
 
Investitorii au luat nota de climatul incert si pesimist, si au ales sa se protejeze de riscuri majore, plasand capitalurile in alte monede, vazute drept relativ mai sigure. 
 
Cu toate acestea, cel putin unele banci considera dolarul american supraevaluat (o divizie a Deutsche Bank), in timp ce alte estimari (DB sau un analist al JPMorgan Private Banking) converg catre o revenire la inceput de 2023. 
 
Totusi, sentimentul predominant este ca, sub presiunea tendintei actuale, si avand in vedere perspectiva inclusiv in domeniul deficitului comercial, a crescut considerabil riscul de a sparge paritatea si a vedea un dolar chiar mai puternic decat Euro in lunile urmatoare. 
 
Opinia noastra este aliniata acestui scenariu, cu un potential de 5-10% pentru dolar,  in conditiile in care conflictul din Ucraina continua, iar livrarile de gaze naturale rusesti sunt reduse in continuare.
 
Astfel, chiar oficiali din Germania au vorbit despre riscul opririi totale a livrarilor de gaz prin Nord Stream 1, ceea ce s-ar traduce prin rationalizarea gazului si, posibil,  a energiei. 
 
O serie de sectoare ar suferi drastic (alimentarea populatiei ar avea prioritate, astfel unele fabrici s-ar putea inchide, ceea ce ar genera insa pierderi de venituri si o povara mare pe buget). 
 
Pierderile ar putea depasi 220 miliarde de Euro in urmatorii doi ani, potrivit unor studii ale unor institute germane.  
 
Statul este obligat sa intervina pentru a salva de la insolventa firme de utilitati, in Germania si Franta, si solutiile par putine pentru iarna aceasta, fiind mai degraba disponibile pe un orizont lung. 
 
Pe termen scurt si chiar mediu, pietele simt ca riscurile sunt asimetrice: economia europeana este mai vulnerabila decat cea americana la socuri pe pretul energiei, avand, in ciuda unor masuri de pregatire, o dependenta ridicata de resursele rusesti, fie ca e vorba de gaz natural, petrol, sau carburanti. 
 
SUA, desi se confrunta cu o inflatie ridicata, au propria productie de gaz natural, iar ingrijorarea este acolo mai strans legata de pretul benzinei. 
 
In acelasi timp, dolarul american a beneficiat de pasii mai hotarati ai bancii centrale de ridicare a dobanzilor, care au ajuns deja la 1,5 - 1,75%, cu sanse mari de a vedea 2,25 - 2,5% pe 27 iulie, in timp ce Europa urmeaza sa ia decizia de majorare dupa o pauza de 13 ani, ducand, pe 21 iulie, referinta cu 0,25 puncte in sus de la 0%.
 
Intr-un an si jumatate, tendinta de scadere a Euro a fost aproape continua, iar Euro  s-a retras, nu doar fata de dolarul american, ci si fata de francul elvetian. 
 
Mergand sub paritate, EUR/CHF a oferit o surpriza pentru unii participanti, dar si o ,,lumina de calauzire” pentru EUR/USD.
 
Francul a marit viteza de apreciere dupa majorarea dobanzii de catre SNB (banca nationala a Elvetiei) pe 16 iunie, o treapta de 0,5 puncte ce a dus dobanda de referinta la -0,25%. 
 
Miscarea, mai agresiva decat asteptarile, inseamna o reducere a ,,pedepsirii” capitalurilor plasate in franci prin impunerea dobanzilor negative. 
 
Francul a avut, insa, ca si dolarul, de castigat si de pe urma interesului investitorilor de a muta capitalurile intr-o zona de „adapost”. Scenariile pentru perioada urmatoare nu par a se opune tendintei curente.
 
 Leul, deosebit de stabil in raport cu Euro, a fost tras in jos in raport cu dolarul american si cu francul elvetian in urma deprecierii monedei unice. Totusi, leul iese in evidenta in regiune. 
 
Zlotul polonez a pierdut 5,2% anul acesta fata de Euro, iar forintul 10,2%.
 
Intrebarile despre dinamica viitoare a cursului de schimb sunt, pentru moment, temperate de ,,impietrirea” cotatiilor in ultimele luni. 
 
Totusi avand in vedere adancirea masiva a deficitului de cont curent, la 12,7% miliarde de Euro in primele 5 luni, cu 40% peste perioada similara a anului precedent, ridica intrebarea daca, in cele din urma, corectiile necesare se vor face treptat sau sub presiunea nerabdarii investitorilor, rapid si surprinzator.
 
Un nivel mai slab al leului ar veni in ajutorul exporturilor, sustinand abilitatea de a fi competitive prin pret, in piete europene, mai ales - pentru ca deprecierea deja realizata a Euro fata de dolar ajuta in aceasta directie, in afara granitelor zonei Euro. Cu toate acestea,  banca nationala ar putea avea in vedere efectul asupra inflatiei importate, adaugate nivelului deja ridicat al inflatiei, creand dificultati mari tocmai acelora care au venituri mai reduse. 
 
Iar inflatia este deja o problema, depasind 15% la ultima raportare. In plus, intrarile de fonduri europene au reprezentat stabilizatoare importante ale cursului. 
 
Cu toate ca investitorii au in vedere sumele importante venite din fondurile europene, convergenta tendintelor la nivel european si global cu cele locale, de presiune bugetara si de preocupare inaintea unei ierni complicate, ar insemna un risc sporit de ajustare a cursului inspre toamna, cu toate ca istoria recenta ne- invatat ca leul poate surprinde prin performanta sa valutara. 
 
Astfel, toamna, eventual in a doua sa jumatate, in apropiere de iarna, ar putea veni cu un risc de ajustare a cursului de schimb. 
 
Chiar daca aceasta nu s-ar petrece, toamna se anunta a fi intensa in pietele valutare, cel putin din perspectiva Euro, a dolarului american si a francului elvetian.
 
Explicatiile ne-au fost oferite de Claudiu Cazacu, XTB Romania.
 
Te-ar putea interesa si: Pensii TAIATE pentru acesti romani. Guvernul: incepem sa ne intelegem
 
Foto: pixabay
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Romanilor le-a trecut supararea pe banci? Din ce in ce mai multi isi fac depozite in lei si euro
Financiar-Bancar

Romanilor le-a trecut supararea pe banci? Din ce in ce mai multi isi fac depozite in lei si euro

today27 Apr. 2024
6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x