Se schimba banii in Romania: cand vom fi platiti in euro, anunt oficial
aderare zona euroeuro romaniamoneda euro
Multi romani spera ca Romania sa adere cat mai repede la zona euro, sperand ca astfel puterea noastra de cumparare va creste si nu ne vom mai confrunta cu scumpiri atat de agresive si frecvente, dat fiind faptul ca suntem o tara importatoare, iar majoritatea marfurilor si serviciilor de care beneficiem sunt raportate la valoarea monedei europene. Ei bine, momentul e mai aproape decat ne-am fi asteptat.
Ministrul de Finante, Florin Caciu, sustine ca e doar o chestiune de timp pana cand vom folosi euro si in tara. Acesta tocmai a declarat ca planul de aderare la zona euro cuprinde ca orizont anul 2029.
Cand trece Romania la moneda euro
"Planul de aderare la zona euro cuprinde ca orizont anul 2029. Il mentinem. Ceea ce imi doresc este sa fie 2026. Pentru asta toti trebuie sa facem un efort, sa facem reformele din PNRR si sa avem PNRR-ul indeplinit 100%. Eu cred ca Romania, daca ar aplica acest Plan National de Redresare si Rezilienta, si ar avea o absorbtie mai rapida de fonduri europene, in 2026 ar avea elemente de convergenta reala, dar si nominala, astfel incat sa poata sa inceapa sa intre in anticamera zonei euro", a declarat seful Finantelor, la conferinta "Romanian Business & Investment Roundtable".
Sperantele ar fi chiar mai indraznete de atat, insa totul depinde de cat de bine vom implementa reformele din PNRR. Ministrul sustine ca, daca Planul National de Redresare si Rezilienta se va implementa in totalitatea sa, noi putem sa grabim aceasta accedere mai devreme de 2029, pentru ca vom avea si criterii de convergenta nominala indeplinite, dar mai ales vom creste partea de convergenta reala in sensul de putere de cumparare economica in primul rand, dar si individuala, la un nivel rezonabil si sustenabil pentru ceea ce inseamna mediile europene.
"Provocarile, sa stiti ca sunt, dar suntem mult mai stabili decat in martie anul trecut, cand eram la cateva zile de la declansarea conflictului - si cvasi-totalitatea decizionalilor erau prudenti in a aborda prezentul si viitorul", a mai punctat acesta.
Foto: pixabay.com