Se taie salariile si pensiile romanilor, din cauza gaurilor din buget? Criza din 2008 pare sa se repete
se taie salariilese taie pensiilescenarii de crizacriza economica 2008
Ne confruntam cu o balanta dezechilibrata in bugetul public, pe zona de cheltuieli si venituri, iar gaura in banii publici este destul de amplificata, motiv pentru care inclusiv de la Comisia Europeana ne vin recomandari de disciplina fiscala, iar guvernantii nostri incep sa vorbeasca despre asa-zise scenarii de criza.
Ministrul Muncii, Marcel Bolos, este unul dintre oficialii care pun pe masa unele masuri dure ce ar putea fi decise in perioada urmatoare, pentru a tine sub control bugetul public, in conditiile in care Romania are unul dintre cele mai mari aparate bugetare din UE, iar cheltuielile sunt pe masura:
"Noi avem acum in momentul de fata o cheltuiala cu salariile in sistemul bugetar de in jur de 110 miliarde lei. Conditia pe care noi o avem, impusa in PNRR este cea referitoare la sustenabilitate, avand in toate experienta si sa zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale si modul in care pune problema Comisia Europeana pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibile ca ne indreptam fie spre o revizuire a salariilor in sistemul bugetar, fie spre o potentiala reducere a numarului de bugetari, dar acest lucru il va hotari coalitia la momentul potrivit", a spus oficialul la
Antena3.
In continuare, el a mai precizat si faptul ca ”avem si varianta in care avem o mai buna colectare la veniturile fiscale pe care le gestionam sau o revizuire a politicii fiscale a Romaniei”.
Pe de alta parte, un mare economist roman nu crede in varianta taierii salariilor in cazul angajatilor din sistemul public, din simplul motiv ca se apropie alegerile, iar masurile ar fi deosebit de nepopulare pentru partidele politice ce si le-ar asuma. Ar fi o sinucidere politica fara echivoc!
Totusi, economistul admite faptul ca aparatul bguetar al tarii noastre e supradimensionat, aspect ce se stie de mult timp!
Din pacate insa, greul va fi transferat pe umerii firmelor, crede specialistul.
"Noi vorbim de ani de zile de faptul ca numarul mare de bugetari, la un moment dat o sa ne ingroape din punct de vedere financiar. Se intampla acest lucru. 110 miliarde de lei platim pentru cei 1,3 milioane de bugetari, in conditiile in care acum sapte ani plateam jumatate din aceasta suma. Avem 1,3 milioane de bugetari, in conditiile in care Polonia, o tara cu o populatie dubla decat cea a Romaniei are 800.000 ...
Nu vor alege asta pentru ca ii va afecta electoral in anul 2024. Ma astept deja si sunt din ce in ce mai multe semnale ca o crestere a TVA este iminenta incepand cu 1 ianuarie 2024. O vedeam in 2025 dar cum arata situatia bugetara cu acest minus de 20 de miliarde de lei imi e ca alte sanse nu au in conditiile in care nu prea au de unde sa mai taie. 80% din incasarile statului din taxe si impozite se duc pe salariile bugetarilor si pe pensii", a spus economistul Adrian Negrescu, citat de
B1tv.ro.
Si, totusi, premierul tarii vorbeste clar despre reducerea cheltuielilor din bani publici, mentionand totusi ca de salarii si investitii nu trebuie sa se atinga niciun minister.
"Din analiza cifrelor financiare pe primul trimestru rezulta foarte clar ca exista un deficit si deficitul acesta nu trebuie sa continue sa produca efecte pe urmatoarele 9 luni, motiv pentru care am cerut domnului ministru si intregului Cabinet, tuturor ordonatorilor de credit, sa analizeze si sa regandeasca reducerea cheltuielilor, in sensul reducerii unor sume de bani care sa denote o mai buna chibzuiala in ceea ce priveste gestionarea fondurilor.
Nu se pune problema reducerii salariilor si investitiilor. Va rog sa nu inducem niciun fel de temere catre oameni ca s-ar fi gandit macar cineva la reducerea salariilor sau a altor venituri. Aici este vorba doar de chibzuiala cheltuielilor la bunuri si servicii la nivelul altor cheltuieli care in momentul de fata la nivelul fiecarui ordonator de credite pot fi facute", a declarat premierul Nicolae Ciuca.
Foto: pixabay.com