Somaj de 60% in hotelurile si restaurantele din tara. Rata ar putea ajunge chiar si la 90%
somaj turismcrestere somaj romaniasomaj hotelierisomaj fptr
Rata somajului in hotelurile si restaurantele din tara a ajuns deja la 60% si, in curand, va urca la 90%. Peste 50.000 de angajati de pe litoral se afla intr-o situatie dramatica, a anuntat Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc.
Potrivit acesteia, criza cauzata de epidemia de coronavirus, care a dus la instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, a paralizat activitatile din turism, aceasta fiind ramura de activitate cea mai afectata, prima care a intrat in criza si ultima care va iesi din ea.
Astfel, rata somajul in hoteluri si restaurante a ajuns la 60% si, in conditiile de acum, risca sa urce pana la 90% in perioada urmatoare, potrivit estimarilor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
"Pe langa acesti someri, un numar de aproximativ 50.000 de persoane de pe litoral se afla intr-o situatie dramatica, deoarece au incetat somajul la 1 aprilie si nu mai au nicio sursa de venit.
Acestia au contracte de munca pe perioada determinata de 6 luni si nu vor mai beneficia in anul 2020 de indemnizatie de somaj, deoarece nu vor indeplini conditia stagiului de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni, avand in vedere ca nu pot fi angajati pentru ca hotelurile de pe litoral au activitatea sistata", a declarat Dragos Raducan, prim-vicepresedintele executiv FPTR.
In aceasta situatie, numerosi salariati sezonieri vor ramane in acest an fara niciun venit, salariu sau indemnizatie de somaj, deoarece societatile de turism care functioneaza sezonier nu isi vor mai desfasura activitatea in conditii normale, iar salariatii sezonieri este posibil sa nu mai fie angajati deloc sau, in cel mai bun caz, doar pentru o perioada mai scurta.
In aceste conditii Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc a solicitat in regim de urgenta emiterea unui act normativ pentru stabilirea in mod exceptional, pentru acest an, a unui stagiu de cotizare de 8 luni (in loc de 12 luni) pentru angajatii sezonieri, prin derogare de la art. 34 alin. 1 lit. a din Legea nr. 76/2002, astfel incat toti salariatii din turism care lucreaza in unitati sezoniere sa poata beneficia in acest an de somaj.
Cele mai recente date publicate de Ministerul Muncii arata ca peste 1 milion de romani se afla in somaj la data de 6 aprilie.
Dintre acestia, 952.929 au contracte individuale de munca suspendate si 187.548 au contractele individuale de munca incetate.
Din totalul de 952.929 contracte individuale de munca suspendate, 12,4% reprezinta somerii din domeniile de activitate hoteluri si restaurante, adica 118.277 de persoane ducand astfel rata somajului in aceasta ramura la 60%.
La sfarsitul anului 2019, in domeniile de activitate hoteluri si restaurante erau angajate 194.519 de persoane dintre care 102.314 in restaurante; 41.488 in hoteluri si alte facilitati de cazare similare; 27.472 in baruri si alte activitati de servire a bauturilor; 6.503 in alte activitati de alimentatie; 5.095 in facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata; 5.710 in alte servicii de cazare; 5.543 in activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente; 394 in parcuri pentru rulote, campinguri si tabere.