Tara noastra traverseaza o perioada deloc usoara din punct de vedere economic, romanii confruntandu-se cu o majorare ingrijoratoare a inflatiei si cu costuri din ce in ce mai mari ale utilitatilor. In acest context, nu este de mirare ca numarul oamenilor care se plang de conditiile de trai de zi cu zi este tot mai mare de o la o luna la alta. Cu toate astea, un numar considerabil de oameni traverseaza aceasta criza fara a avea un loc de munca si fara un venit stabil.
Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica, rata somajului in forma ajustata sezonier a scazut foarte usor la 5.4% in luna martie a anului curent, de la 5.5% in februarie. Somajul in randul tinerilor ramane insa un subiect mai mult decat ingrijorator, procentul tinerilor fara un loc de munca ajungand la 22.2%.
Daca vrem sa vorbim pe niste cifre exacte, trebuie sa spunem ca numarul somerilor cu varste cuprinse intre 15 si 74 de ani in luna martie a acestui an a ajuns la un nivel de 453.100 de persoane. In luna februarie, INS estima un numar de 459.300 de persoane, iar in luna martie a anului trecut un numar de 463.600 de persoane.
Rata somajului in randul barbatilor este mai mare cu 0.8% in raport cu cea in randul femeilor. Defalcat, in luna martie avem o rata a somajul in randul barbatilor de 5.8%, respectiv de 5% in randul femeilor.
In ceea ce priveste persoanele adulte, cu varste cuprinse intre 25 si 74 de ani, rata somajului in luna martie a fost estimata de catre INS la 4.4%. Numarul somerilor din aceasta categorie de varsta reprezinta 76.7% din numarul total al somerilor pentru luna martie. Lucrurile nu sunt, asadar, deloc roz pentru tinerii cu varste cuprinse intre 17 si 25 de ani, 23.3% din totalul somerilor fiind atribuit acestei categorii de varsta.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea