Specialistii si muncitorii buni pleaca din Romania: numai in ultimii ani au emigrat peste 2 milioane de romani
emigrarecriza fortei de muncadeficit de personal
Romania se confrunta cu un exod masiv de experti, specialistii nostri aleg sa plece la munca peste hotare, iar conform unui raport al Bancii Mondiale numai in ultimii ani au emigrat peste 2 milioane de romani.
Cine va mai ramane in tara?
Probabil doar cine nu va avea ocazia de a pleca va mai ramane in tara, impreuna cu varstnicii si copiii, pana cand cei din urma ajung sa-si finalizeze studiile si sa isi ia si ei talpasita.
Cel mai grav aspect este reprezentat chiar de acest lucu, faptul ca avem un volum foarte mare de tineri ce parasesc tara, pentru a munci peste hotare, imediat dupa ce isi finalizeaza studiile. Adesea, studiile sunt efectuate in Romania "la buget", adica in facultati unde nu platesc taxa datorita mediei mare de admitere sau a promovarii cu brio a examenului de admitere. Totusi, Romania inca nu s-a gandit cum sa implementeze niste politici care fie sa ii determine pe tineri sa ramana acasa, fie sa poata sa ii puna pe acestia din urma sa-si achite studiile efectuate pe banii statului roman, inainte de a pleca si de a-si pune cunostintele in serviciul altei tari.
Altfel, Romania pierde pe toate planurile. Pierde specialisti, pierde tineri de viitor si pierde si resurse importante scolarizandu-i pe acestia, ca apoi alte tari sa culoaga roadele muncii profesorilor de aici.
Pleaca si muncitorii buni
Nu numai tinerii cu facultate parasesc tara masiv. Si muncitorii buni, responsabili si cinstiti au ajuns sa creada ca Occidentul e singura lor sansa la un trai mai bun. Cu salariile mici din tara si lipsa de stabilitate in general, oamenii prefera sa se indrepte incotro vad cu ochii, manati de dorinta de a-si construi o viata mai buna, prin munca, departe de casa, cel mai adesea cu gandul revenirii pe meleagurile natale intr-o buna zi.
In IT, Medicina sau Constructii se inregistreaza cea mai profunda criza a fortei de munca, pe aceste zone fiind nevoie de cel putin 1 milion de specialisti care sa ocupe locurile de munca vacante la noi in tara.
Conform Bancii Mondiale, in ultimii 10-15 ani au plecat legal din tara peste 2 milioane de romani, ceea ce echivaleaza cu aproape 20% din forta de munca din toata tara.
Fenomenul acesta nu ne afecteaza doar economic, dar are potentialul de a genera dezechilibre sociale ce vor impacta direct inclusiv cu stabilitatea sistemului de pensii, de exemplu.
Intr-o tara ce tine in spate peste 1 milion de bugetari si 5 milioane de pensionari, numarul angajatilor care contribuie la buget ar trebui sa fie in crestere, nu in scadere dramatica. Altfel, apare o intrebare legitima: cine va mai plati pensiile celor ce vor iesi din campul muncii in 10 sau 15 ani?
Foto: freepik.com