Sprijin pentru cultivatorii de tomate si in 2018
rosii romanestiajutor minimis tomateprogram tomate
Cultivatorii de tomate in spatii protejate vor beneficia si in 2018 de schema de ajutor de minimis prevazuta pentru acest sector.
Guvernul a aprobat, ieri, printr-o Hotarare, schema de "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate in spaţii protejate", pentru anul 2018. Resursele financiare necesare aplicarii schemei sunt de 183 de milioane de lei si se asigura din bugetul pe anul 2018.
Schema de minimis pentru anul viitor este similara anului 2017 si se va implementa de catre Directiile pentru Agricultura Judetene (DAJ), iar potentialii beneficiari sunt: producatorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producator; producatorii agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008; producatorii agricoli persoane juridice.
Valoarea ajutorului de minims este de 3.000 euro/beneficiar/an. Sumele se platesc intr-o singura transa. Pentru o evaluare eficienta a productiei de tomate, a fost inclusa in cerere obligativitatea producatorilor de tomate ca, la finalul recoltarii, sa comunice DAJ cantitatea totala de tomate obtinuta pe suprafata de 1.000 metri patrati.
Pentru a fi eligibili acordarii acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- Sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de minimum 1.000 metri patrati, marcata la loc vizibil, cu o placa indicator inscriptionata “Program sustinere tomate, 2018“ si sa mentioneze numarul cererii depuse pentru obtinerea finantarii;
- Sa obtina o productie de minimim doua kilograme de tomate/mp si sa faca dovada productiei realizate prin documente justificative privind comercializarea productiei;
- Sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu tomate in spatiile protejate in anul de cerere;
- Sa valorifice productia in perioadele ianuarie-mai inclusiv, si/sau noiembrie-20 decembrie, inclusiv.
Scopul programului este realizarea unei productii cantitative si calitative si are rolul de a eficientiza exploatatia prin capitalizare, in vederea dezvoltarii unui management eficient al acesteia.
Fermierii interesati si care indeplinesc cumulativ criteriile necesare pot depune solicitari de inscriere in Program inca de la inceputul anului.