Statele lumii, inglodate in datorii. Nivelul e unul aproape record
datoria mondialadatoria globaladatorii
Institutul International pentru Finante (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, a transmis marti ca nivelul datoriei mondiale a atins un nivel aproape record. Totusi, ne informeaza IIF, raportul datorie/PIB a scazut pentru prima data de la debutul crizei sanitare.
Pentru inceput, trebuie notat faptul ca datoria mondiala include datoriile guvernamentale, ale gospodariilor si ale intreprinderilor si bancilor.
IIF sustine ca, in trimestrul al doilea al anului curent, datoria mondiala si-a continuat ritmul ascendent, atingand nivelul aproape record de 300.000 de miliarde de dolari. Exista, insa, si vesti bune. Datorita redeschiderii economiilor, pentru prima data de la declansarea pandemiei, se inregistreaza o scadere a raportului datorie/PIB, semn ca economiile lumii incep sa se redreseze dupa socul coronacrizei.
Datele IIF arata ca datoria mondiala a crescut cu 4.800 miliarde de dolari, pana la 296.000 miliarde de dolari la finele lunii iunie, dupa o usoara scadere in primul trimestru, iar acum este cu 36.000 de miliarde de dolari peste nivelul la care era inaintea pandemiei, transmite Reuters.
Datoria mondiala ar putea creste si mai mult
Economistii avertizeaza cu privire la faptul ca datoria globala ar putea trece de pragul actual, in cazul in care continuam sa ne imprumutam in acelasi ritm ca pana acum.
“Daca imprumuturile vor continua in acest ritm, ne asteptam ca datoria mondiala sa treaca de 300.000 de miliarde de dolari”, a declarat directorul de sustenabilitate de la IIF, Emre Tiftik.
Cresterea nivelului datoriilor a fost cea mai agresiva in randul pietelor emergente, conform IIF. Aici, nivelul total al datoriilor a crescut cu 3.500 de miliarde de dolari in trimestrul al doilea, comparativ cu primele trei luni ale anului, ajungand la aproape 92.000 de miliarde de dolari.
Citeste si: Cat castiga pensionarii de lux ai Romaniei: pensii cat o garsoniera
Raportul global datorie/PIB a scazut pentru prima data de la debutul crizei sanitare
Totusi, exista si semnale pozitive. IIF a raportat o scadere a raportului global datorie/PIB pentru prima data de la izbucnirea crizei coronavirusului.
IIF a declarat ca din cele 61 de tari pe care le-a monitorizat, 51 au inregistrat o scadere a nivelurilor datoriei / PIB, in special in urma unei reveniri puternice a activitatii economice. Din nefericire, in multe cazuri, recuperarea nu a fost suficient de puternica pentru a duce rata datoriilor inapoi sub nivelurile pre-pandemice.
Cum se descursca SUA si China?
China a inregistrat o crestere mai pronuntata a nivelului datoriilor sale in comparatie cu alte tari, in timp ce datoria de pe pietele emergente, cu exceptia Chinei, a crescut la un record record la 36 trilioane de dolari in al doilea trimestru, determinata de o crestere a imprumuturilor guvernamentale.
In privinta SUA, acumularea de datorii de aproximativ 490 miliarde de dolari a fost cea mai lenta de la inceputul pandemiei, desi datoria gospodariilor a crescut intr-un ritm record.
La nivel global, datoriile gospodariilor au avansat cu 1.500 de miliarde de dolari in primele sase luni ale acestui an, ajungand la 55.000 de miliarde de dolari. Aproape o treime dintre tarile analizate de economistii IIF au inregistrat o crestere a nivelului datoriilor gospodariilor in prima jumatate a acestui an.
"Cresterea datoriei gospodariilor a fost in concordanta cu cresterea preturilor locuintelor in aproape toate economiile importante din lume", au transmis economistii IIF.