Statul ingrasa culturile de ardei, castraveti, tomate, vinete cu o schema de ajutor de 150 de milioane de lei
subventii legumesubventii rosiisubventii plante aromaticefinantare agricultura
Guvernul a aprobat Hotararea privind programul de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2021. Se instituie, astfel, o schema de ajutor de minimis pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate, ce va fi implementata de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), prin centrele locale/judetene, sprijinite in activitatea de control si evaluare a productiei de catre directiile agricole.
Actul normativ reglementeaza: modalitatea de depunere a cererii la APIA;
culturile pentru care se acorda ajutor de minimis si anume ardei, castraveti, tomate, vinete; categoriile de beneficiari: persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, persoane juridice.
Mai sunt reglementate criteriile de eligibilitate pentru obtinerea sprijinului; productiile minime pe care trebuie sa le obtina producatorii agricoli, precum si documentele justificative care se prezinta pentru obtinerea ajutorului de minimis; efectuarea verificarilor privind existenta suprafetelor, a culturilor declarate si evaluarea productiei, de catre comisii mixte APIA -DAJ; controlul respectarii normelor privind utilizarea durabila a produselor de protectie a plantelor de catre inspectorii fitosanitari oficiali; modalitatea de comunicare intre centrele locale/centrele judetene/APIA si MADR si DAJ.
Depunerea cererilor se va realiza pana cel tarziu 20 iulie inclusiv, iar valorificarea productiei se va face intre 2 noiembrie - 2 decembrie. Documentele justificative pot fi depuse pana pe 3 decembrie 2021, inclusiv.
Plafonul maxim alocat acestei scheme de sprijin este de 30.785.000 de euro (150.000.000 lei), iar valoarea maxima a ajutorului de minimis per beneficiar este de 2.000 de euro per cultura pe mia de metri patrati.
Prin acordarea ajutorului reglementat se doreste cresterea interesului producatorilor in dezvoltarea exploatatiilor agricole si satisfacerea dorintei consumatorilor de a achizitiona legume proaspete si de calitate.
Stimulente financiare pentru plante aromatice
Guvernul a mai adoptat o Hotarare pentru aprobarea programului de sustinere a productiei de plante aromatice pentru anul 2021. Actul normativ stabileste o schema de ajutor de minimis pentru sustinerea productiei de plante aromatice, ce va fi implementata de APIA, prin centrele locale/judetene, sprijinite in activitatea de control si evaluare a productiei de catre directiile pentru agricultura judetene.
Actul normativ reglementeaza culturile pentru care se acorda ajutor de minimis: busuioc, cimbru, coriandru, fenicul si mustar; categoriile de beneficiari: persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, persoane juridice; criteriile de eligibilitate pentru obtinerea sprijinului; productiile minime pe care trebuie sa le obtina producatorii agricoli, precum si documentele justificative care se prezinta pentru obtinerea ajutorului de minimis.
Termenul limita pentru depunerea cererilor este 30 iunie inclusiv, iar termenul de depunere a documentelor justificative este 15 octombrie 2021, inclusiv.
Valoarea ajutorului de minimis/suprafata este astfel distribuita:
a) 2.600 euro/ha, dar nu mai putin de minimum 0,5 ha pentru busuioc;
b) 3.400 euro/ha, dar nu mai putin de minimum 0,5 ha pentru cimbru;
c) 100 euro/ha pentru coriandru;
d) 200 euro/ha pentru fenicul;
e) 150 euro/ha pentru mustar.
Valoarea maxima alocata schemei de sprijin este de 1,231 milioane de euro (6.000.000 de lei).
Acordarea ajutorului reglementat de prezenta hotarare va contribui la cresterea suprafetelor cultivate cu plante aromatice si la sporirea interesului producatorilor agricoli in diversificarea culturilor din exploatatiile agricole.
Sursa foto: MADR