SUA lovesc Rusia cu rachete financiare cu raza lunga de actiune la conturi si buzunare
sanctiuni financiare rusiasanctiuni rusiaconflict rusia
Joe Biden, presedintele SUA s-a tinut de cuvant. Asa cum a promis in repetate randuri, daca Rusia comite sau este pe cale de a comite o agresiune asupra Ucrainei, SUA si aliatii sai vor aplica santiuni Moscovei. Biden a anuntat, ieri, primul set de sanctiuni economice, dupa ce Moscova a recunoscut independenta regiunilor separatiste Donetk si Lugansk.
Sanctiunile vizeaza doua mari institutii financiare rusesti, accesul Moscovei la finantare occidentala, precum si oligarhi rusi si familiile lor.
"Implementam sanctiuni totale impotriva a doua mari institutii financiare rusesti: VEB si banca lor militara. Instituim sanctiuni ample asupra datoriilor suverane ruse. Asta inseamna ca taiem finantarea occidentala pentru guvernul rus. Nu mai poate accesa bani din Occident si nu-si mai poate tranzactiona datoriile pe pietele noastre sau cele europene", a declarat Biden.
El a promis sanctiuni si la adresa camarilei Rusiei si a membrilor familiilor acesteia: "Ei impart castigurile corupte ale politicilor Kremlinului, asa ca vor imparti si pierderile".
Biden a adaugat ca SUA s-au coordonat cu Germania pentru a se asigura ca proiectul Nord Stream 2 nu va continua.
Presedintele SUA a promis si alte sanctiuni, daca Rusia va continua pe calea agresiunii.
Biden le-a pus in vedere americanilor ca "apararea libertatii are costuri, inclusiv pentru noi, aici, acasa. Trebuie sa fim sinceri. Dar voi lua masuri clare pentru a ma asigura ca efectele sanctiunilor noastre vor tinti economia rusa, nu pe a noastra", a promis seful de la Casa Alba.
Banca Rusiei face totul pentru stabilitate financiara
In acest context, numai in pielea si intre zidurile Bancii Rusiei, banca centrala a federatiei, sa nu fii. Institutia a dat asigurari ca este pregatita sa ia toate masurile pentru asigurarea stabilitatii financiare.
Rubla a atins cel mai scazut nivel din ultimii aproape doi ani, dupa ce Vladimir Putin, presedintele Rusiei, a recunoscut independenta regiunilor separatiste Lugansk si Donetk din estul Ucrainei si a ordonat trupelor ruse sa mentina pacea in aceste teritorii.
Deprecierea rublei va accelera inflatia deja ridicata, una dintre principalele temeri ale cetatenilor rusi.
Banca a mai anuntat atenuarea unor cerinte impuse institutiilor financiare, astfel incat sa li se permita, la raportarile financiare pe care le vor face pana in octombrie, sa utilizeze cotatiile din 18 februarie a actiunilor si a obligatiunilor detinute.
La ultimele doua sedinte de politica monetara, Banca Rusiei a majorat dobanzile cu 100 de puncte de baza, la 9,5%, in contextul in care inflatia se apropie de 8,8%, fata de tinta de 4%.