Economistul de la Harvard care rade in hohote de economia orchestrata de Vladimir Putin: Rusia e ca o benzinarie mare
sanctiuni rusiaeconomia rusiei
Un reputat economist de la Universitatea Harvard, care a fost si consilier al presedintelui american Barack Obama, sfideaza Rusia si lasa sa se inteleaga faptul ca economia Rusiei nu e nici pe departe atat de mareata pe cat vrea liderul de la Kremlin sa dea impresia.
Economistul Jason Furman, caci despre el este vorba, vorbeste in termeni destul de duri si transanti cu privire la economia Rusiei. El o compara cu o mare benzinarie si crede ca, in afara de resursele de petrol si gaze naturale, rusii nu au alte avantaje in fata Occidentului.
Totusi, expertul sustine ca, in contextul actual, in care tarile occidentale depun eforturi substantiale pentru a tine sub control puseul inflationist, cele doua avantaje ale lui Vladimir Putin ar putea sa cantareasca destul de greu.
In situatia in care Europa si alte state ale lumii ar impune sanctiuni economice Rusiei, exista riscul ca, data fiind conjunctura nefavorabila, acestea sa se rasfranga si asupra tarilor europene.
Datele Bancii Mondiale ne indica faptul ca PIB-ul Rusiei este mai apropiat acum de cel al Braziliei decat al unor tari dezvoltate precum Germania, Franta si Marea Britanie. De asemenea, state precum Italia, de exemplu, au o economie mai puternica, desi au o populatie mai redusa, ne indica aceleasi date.
Uniunea Europeana deja a pregatit lista cu sanctiuni pentru Rusia si a luat deja masuri impotriva Moscovei
Ursula von der Leyen, sefa Comisiei Europene, sustinea, zilele trecute, ca Moscovei i se vor aplica sanctiuni dure si va avea de suportat costuri masive, daca va invada Ucraina. "Pana acum [pachetul] se refera la sectorul economic si financiar", lasand de inteles faptul ca posibil sa fie adoptate, in caz de forta majora, si alte tipuri de sanctiuni impotriva Moscovei.
"Nu ar trebui sa renuntam niciodata la munca in diplomatie", a spus von der Leyen. "Dar suntem foarte clari ca – in cazul in care va mai exista o alta agresiune militara a Rusiei impotriva Ucrainei – aceasta va avea consecinte grave si costuri masive pentru Rusia", a punctat oficialul UE.
Dincolo de avertismentele de zilele trecute, UE a trecut deja, partial, la fapte. Seful diplomatiei europene, Joseph Borrell, a declarat, marti, ca UE a limitat accesul Rusiei la pietele financiare ale Uniunii Europene. Totusi, eforturile diplomatice sunt intens sustinute in aceasta perioada, afirma oficialul, in tendinta cu declaratiile sefei Comisiei Europene.
"Trebuie sa prevenim cu orice cost. Vom continua discutiile cu ONU si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa pentru a aduce Rusia la masa negocierilor", a spus Joseph Borrell.