Romania continua sa se indatoreze in mod constant, contul curent al balantei de plati inregistrand un deficit de 15,178 miliarde euro in perioada ianuarie - iulie 2024, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Vorbim astfel despre o crestere de 33,99% fata de deficitul de 11,328 miliarde euro raportat in aceeasi perioada a anului anterior.
Cresterea deficitului a fost influentata in principal de cresterea deficitului balantei bunurilor cu 2,531 miliarde euro si de scaderea excedentului balantei serviciilor cu 1,303 miliarde euro. Totodata, deficitul balantei veniturilor primare a crescut cu 538 milioane euro, in timp ce balanta veniturilor secundare a inregistrat un excedent mai mare cu 522 milioane euro.
Datoria externa a Romaniei a crescut cu 10,247 miliarde euro in primele sapte luni din 2024, ajungand la 180,330 miliarde euro. Datoria externa pe termen lung reprezinta 73,1% din totalul datoriei si a crescut cu 8,3% fata de sfarsitul anului 2023, insumand 131,851 miliarde euro. Datoria externa pe termen scurt a crescut cu 0,3%, ajungand la 48,479 miliarde euro, reprezentand 26,9% din total.
Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, cu rezervele valutare la BNR, a crescut la 103,8% in iulie 2024, comparativ cu 96,3% la finalul anului 2023, indicand o imbunatatire a capacitatii de acoperire a acestei datorii.
Pe termen lung, cresterea datoriei externe a Romaniei poate aduce mai multe probleme economice si sociale. In primul si primul rand, statul va plati mai mult pentru dobanzi si rate, ceea ce reduce fondurile disponibile pentru investitii publice in infrastructura, sanatate sau educatie. De asemenea, specialistii vorbesc si despre un risc de supraindatorare. Daca datoria creste prea mult, Romania poate deveni vulnerabila la crize economice sau instabilitate financiara globala. In plus, o datorie externa mare poate face tara dependenta de imprumuturi externe si de conditiile impuse de creditori internationali.
Nu in ultimul rand, Guvernul ar putea fi fortat sa creasca taxele pentru a acoperi datoriile, afectand direct nivelul de trai al populatiei. Despre o posibila crestere a taxelor si a impozitelor s-a vorbit in dese randuri in acest an, insa premierul Marcel Ciolacu a tinut de fiecare data sa precizeze ca anul 2025 nu va aduce o crestere a taxelor. Ramane de vazut ceea ce se va intampla insa dupa ce toate alegerile de la sfarsitul acestui an isi vor stabili castigatorii.
Citeste si: Trecem la impozitul progresiv din 2025? - aceasta e intrebarea. La ce sa ne asteptam de la ANAF
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Romania, pe ultimul loc in UE la utilizarea AI in business: un semnal serios pentru management
Cele mai mici vs cele mai mari salarii din tara. Unde muncesc romanii pe mii de euro net si unde primesc doar 3.000!
Piata imobiliara, resuscitata de cei cu bani! Creste puternic numarul romanilor care solicita autorizatii de construire
Ce supozitoare sunt bune pentru hemoroizi: solutii pentru reducerea inflamatiei si durerii
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine