Guvernul Romaniei pare ca se afla intr-o permanenta dezbatere si analiza a sistemului fiscal, cu scopul de a optimiza colectarea de taxe si impozite, dar si de a asigura o distributie echitabila a sarcinilor financiare. Una dintre temele recurente din aceste discutii este legata de structura impozitarii persoanelor fizice: sa fie o taxa unica sau o impozitare progresiva? Recent, seful Guvernului a venit cu un nou plan in acest domeniu, care a starnit multe discutii si dezbateri in spatiul public.
Taxa unica reprezinta o abordare fiscala care impune tuturor contribuabilor o singura rata de impozitare, indiferent de nivelul veniturilor. Cu alte cuvinte, indiferent daca castigi putin sau mult, procentul aplicat asupra veniturilor tale este acelasi. Acest model de impozitare are avantajul simplitatii si predictibilitatii, dar poate fi considerat inechitabil de cei care sustin ca cei cu venituri mai mari ar trebui sa contribuie mai mult la bugetul de stat.
In cazul impozitarii progresive, impozitul creste pe masura ce veniturile individului cresc. Cu alte cuvinte, cei cu venituri mai mari platesc o rata de impozit mai mare. Acest model are avantajul de a redistribui mai echitabil sarcina fiscala si de a asigura faptul ca cei cu venituri mari contribuie intr-o masura proportional mai mare la bugetul de stat. Cu toate acestea, impozitarea progresiva poate sa fie considerata complicata si dificil de administrat.
Aceasta propunere a generat o serie de dezbateri aprinse in spatiul public. Sustinatorii impozitarii progresive argumenteaza ca aceasta poate duce la o distributie mai echitabila a sarcinilor fiscale si poate contribui la combaterea inegalitatilor sociale. In schimb, criticii considera ca un astfel de sistem poate incuraja evaziunea fiscala si poate descuraja investitiile si antreprenoriatul.
Premierul Marcel Ciolacu se declara simpatizant al impozitarii progresive, sustinand insa ca aceasta masura nu poate fi introdusa pana cand statul roman nu finalizeaza procesul de digitalizare al ANAF. “In primul rand, dupa ce isi termina statul roman restanta de a digitaliza ANAF. Pe urma vor exista discutii in cadrul reformei fiscale daca va fi facuta o revenire la adevarata taxa unica care sa fie unica, de aceasta data, fara exceptii, sau se va merge catre o impozitare progresiva. Nu va ascund ca eu sunt unul dintre sustinatorii impozitarii progresive”, a declarat recent seful social-democratilor.
Ultimele NOUTATI
Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta
O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte: "Ne resetam" - spune conducerea
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac
Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza
Cum sa iti creezi o plasa financiara de siguranta: metoda folosita de miliardari
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac