Taxe noi si impozite mai scumpe de la 1 ianuarie 2024. Analistul care da cartile pe fata: Asta ne asteapta peste luna de zile
taxe si impozitetaxe 2024impozite 2024
Anul 2024 incepe cu o gaura la buget ce trebuie acoperita rapid si cum altfel se poate face rost de bani, daca nu majorand birurile pe care populatia si firmele, vrand sau nu, le plateste catre stat.
De la 1 ianuarie 2024, apar noi taxe si vom avea parte de dari mai mari catre stat, dupa cum avertizeaza un reputat analist economic.
Semne rele 2024 are, inca din primele zile
Radu Burnete, director executiv al Confederatiei Patronale Concordia, nu e deloc optimist in privinta anului ce sta sa inceapa. Oficialul anticipeaza o crestere semnificativa a poverii fiscale.
Cea mai grea misiune va fi aruncata pe umerii firmelor. Mediul privat romanesc pare sa fie fortat sa contribuie mai mult la bugetul public adus in sapa de lemn de guvernele ce s-au succedat la putere pana acum.
Contextul e deosebit de sensibil, suntem foarte vulnerabili in caz de criza, sa nu uitam ca avem un deficit bugetar accentuat, dar si o datorie publica ce aproape ca ne sufoca. Pe de alta parte, bugetul pe 2024 pare sa fie construit pe previziuni mult prea optimiste. Guvernantii si-ar fi facut calcule pe bani care inca nu exista si e posibil sa nici nu apara, fiindca oricand se poate intampla ceva care sa schimbe planurile de la Palatul Victoria, intr-un context atat de sensibil.
Atentie: Taxele si impozitele cresc de la 1 ianuarie 2024
"Taxele si impozitele cresc de la 1 ianuarie – intra in vigoare pachetul fiscal adoptat de coalitie in octombrie.
Pe de alta parte, ce ne ingrijoreaza e ca veniturile sunt supraestimate semnificativ. Nu intelegem foarte bine pe baza caror calcule ANAF spune ca va colecta 30 de miliarde in plus, daca anul acesta e cu 10-12 miliarde sub ce si-a propus.
E clar ca sunt taxe noi s-au luat niste masuri si se vor mai lua pentru reducerea evaziunii fiscale, dar vindem un pic pielea ursului din padure. Adica hai sa luam masurile de reducere a evaziunii, sa vedem ca veniturile statului chiar cresc, apoi sa le impartim. Deocamdata, vedem ca Guvernul imparte bani care nu exista, o parte din ei.
Temerea companiilor e ca, prin mai-iunie, o sa repetam sceneta de anul acesta, cand oricine va fi in fruntea Guvernului o sa ne spuna cu sinceritate: ”stiti, am cam gresit prognoza pe deficit, el e cu 2% mai mare decat ce am estimat, cheltuielile le-am angajat, e an electoral si cineva trebuie sa plateasca”. Cine va plati?", a tinut sa sublinieze oficialul Concordia, citat de
B1tv.ro.
Bonificatii fiscale in 2024
In pofida acestor majorari de taxe si impozite, trebuie stiut faptul ca la inceput de 2024 contribuabilii se pot bucura de bonificatii fiscale. Daca primul drum din an e facut la ANAF, atunci poti economisi sume importante de bani, achitandu-ti darile catre stat.
De exemplu, statul ofera o bonificatie de 3%, de care vor beneficia contribuabilii platitori de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microintreprinderilor, care in ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial/plata anticipata pana la termenele scadente si care la data de 1 ianuarie 2024 nu inregistreaza obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat.
Foto: manager.ro