Taxele si impozitele nu vor creste: presedintele Klaus Iohannis, promisiune pentru romanii speriati

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Taxele si impozitele nu vor creste: presedintele Klaus Iohannis, promisiune pentru romanii speriati
Taxele si impozitele nu vor creste: presedintele Klaus Iohannis, promisiune pentru romanii speriati
de Magda Florea la 30 Mai. 2022
Urmareste-ne pe Google News
taxeimpozite

Discursul liderilor politici din spatiul public face ce face si atinge de fiecare data domeniul taxelor si impozitelor pe care trebuie sa le plateasca romanii, dar si companiile. Se remarca in aceste dezbaterii liberalii, pe de-o parte si social-democratii, ale caror viziuni pentru evolutia sistemului fiscal se bat cap in cap. In tot acest val de declaratii pro sau contra schimbarii sistemului si a formei sub care sa se realizeze acest lucru, presedintele Klaus Iohannis vine cu lamuriri importante.
 

 
Seful statului puncteaza ferm faptul ca romanii nu vor scoate din buzunar mai multi bani pentru a-si achita darile catre stat.
 
Taxele si impozitele nu vor creste, spune liderul de la Cotroceni, care e de parere ca  romanii nu trebuie sa se teama ca "de maine se va schimba sistemul de impozitare si vor trebui sa plateasca mai mult".
 

Klaus Iohannis: "La acest moment nu exista o decizie la nivelul coalitiei pentru a schimba sistemul de impozitare"

 
"Discutii (despre marirea taxelor sau impozitul progresiv - n.r.) sunt. Si este usor de inteles de ce sunt aceste discutii, in conditiile in care bugetul de stat trebuie sa fie in posibilitatea de a finanta toate subventiile care au fost decise, de exemplu in sectorul energetic. (...) Insa la acest moment nu exista o decizie la nivelul coalitiei pentru a schimba sistemul de impozitare si nu cred ca se va intampla foarte curand. (...) Romanii nu trebuie sa traiasca cu teama ca de maine se schimba sistemul de impozitare si trebuie sa plateasca mai mult”, a declarat Klaus Iohannis, aflat la summitul Consiliului European de la Bruxelles.
 

PSD crede ca impozitul progresiv va sprijini clasa de mijloc


Amintim faptul ca social-democratii militeaza in ultima perioada pentru implementarea impozitului progresiv, in detrimentul cotei unice. Prin vocea lui Marcel Ciolacu, presedintele partidului, acestia aduc argumente precum:
 
"Orice societate iti doreste o clasa de mijloc cat mai dezvoltata si cat mai larga. Mi-as dori sa venim in primul si primul rand cu anumite deduceri la impozitul pe venit la cei cu venituri foarte mici si cu deductibilitate foarte larga si deduceri pentru clasa medie – pentru invatamant, pensii private, after-school, asigurari de sanatate. Astfel impingi sa dezvolti si serviciile (...)
 
De exemplu, venitul dumneavoastra fiind impozitat acum 10% il ducem la 15%. Eu, stat, in schimb va las ca cei 5% dumneavoastra personal sa decideti daca mi-i dati mie, statului, sau ii cheltuiti pentru o locuinta mai mare, independenta energetic, pentru copiii dumneavoastra, ati mai facut un copil va luati o camera in plus. Asa se dezvolta societatea. Nu trebuie sa ramanem inchisi in anumite lucruri", spunea liderul PSD in urma cu doua zile.

In viziunea PNL avem nevoie de optimizare, nu de schimbarea sistemului

 
De partea cealalta a baricadei, liberaii nu cred in aceasta bunastare adusa de impozitarea progresiva si se opun schimbarii cotei unice. In viziunea liberalilor oportuna ar fi nu schimbarea sistemului, ci optimizarea lui. Iata explicatiile oferite de eurodeputatul PNL Cristian Busoi, pentru B1 tv:
 
"In primul si in primul rand, optimizarea fiscala este necesara. Mai mult decat atat, o mai buna colectare a taxelor si impozitelor, digitalizarea ANAF, reducerea evaziunii fiscale, mediul de afaceri care sa fie stimulat sa isi plateasca taxele si impozitele corect, inclusiv investitorii straini, iarasi, sunt lucruri pe care le fac toate tarile Uniunii Europene si trebuie sa le faca mai mult si Romania, pentru ca avem o rata inca de colectare scazuta nu doar din cauza fiscalitatii scazute, ci si din cauza neconformitatii fiscale, neconformarii la a-si plati taxele si impozitele.
 
Sa nu uitam ca, totusi, vine o criza. Vine o criza care vine in toata lumea, in toata Uniunea Europeana, dupa pandemie, din cauza inflatiei, din cauza cresterii preturilor la energie si, mai noi, din cauza agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei. Or, in perioade de criza, nu se recomanda nici sa cresti taxe si impozite, nici sa pui presiuni suplimentare pe un mediu de afaceri care si asa este incercat, si trebuie sa le lasi oamenilor banii pentru a putea sa treaca peste criza".
 
Te-ar putea interesa si: Salariile din Constructii, mit spulberat. Avem cifrele. Cat se castiga, de fapt, cu tot cu facilitati

Si premierul a facut precizari referitor la schimbarea sistemului fiscal si promite firmelor stabilitate

 
Oficialul sustine ca firmele romanesti nu se vor confrunta cu o schimbare a taxarii. Seful Executivului de la Bucuresti nu crede "ca ar fi o buna practica" o astfel de modificare.
 
"Nu este vorba de modificarea taxelor la companii. Tocmai am discutat si afirmat ca in acest moment in care am putut sa vedem ca masurile economice luate, de sprijin al investitiilor, au contribuit la echilibrul economic si chiar la o crestere economica substantiala fata de trimestrul precendent si fata de perioada similara a anului trecut, nu cred ca ar fi o buna practica, la nivelul Guvernului, sa modificam sistemul de taxare al companiilor. Sunt alte masuri fiscale la care specialistii in domeniu lucreaza", a mai spus oficialul.
 
"Cota unica trebuie aplicata asa cum este ea stabilita si cum a fost prevazuta initial. Am discutat cu reprezentantii Consiliului Fiscal si in urma analizelor pe care le-au prezentat am discutat sa facem in asa fel incat cota unica sa fie cota unica", a precizat premierul, astazi. 

Oamenii de afaceri nici nu vor sa auda de schimbarea cotei unice cu impozitul progresiv. Cer predictibilitate fiscala!

 
Antreprenorii romani nu isi doresc schimbarea cotei unice cu un sistem de impozitare progresiva, iar acest lucru e evidentiat intr-o scrisoare trimisa de Romanian Business Leaders, unde sunt punctate mai multe masuri vitale, pe care oamenii de afaceri le cer de la decidentii politici. Iata-le:
 
  • Mentinerea cotei unice, care a stat la baza cresterii clasei de mijloc si a generat locuri de munca. A adus progres, crestere economica si a scos la lumina zona veniturilor gri.
 
  • Aplicarea unitara si egala a impozitelor, fara sectoare de afaceri cu tratament fiscal preferential, care creeaza inechitate in economie, si impovareaza fiscal sectoarele neprivilegiate. 
 
  • Plafonarea maximala a contributiilor sociale (sanatate si pensii) la veniturile salariale. Este cea mai sigura metoda pentru cresterea veniturilor salariale pentru romani. Asa vor disparea si munca la negru si formele alternative de angajare.
 
  • Cresterea colectarii taxelor. Suntem o tara cu o evaziune fiscala foarte mare, cu cel mai mare decalaj de colectare a TVA din Uniunea Europeana. Prin digitalizarea si profesionalizarea ANAF, acest decalaj trebuie sa scada rapid.
 
  •  Reducerea cheltuielilor statului. Cresterea numarului de angajati in sistemul de stat si salariile mari creeaza concurenta mediului privat si pune o presiune foarte mare pe bugetul statului, buget pe care din ce in ce mai putini contribuabili il alimentam.
 
  • Asigurarea unei politici fiscale stabile. In fiecare an suntem bombardati de amenintari de modificari fiscale, de noi impozite si taxe, fiscale si parafiscale. Avem interpretari fiscale neunitare si controale pe subiecte netransate la timp.
 
  • Digitalizarea reala a statului. E nevoie sa aducem expertiza mediului privat in digitalizarea statului, pentru ca know-howul este in mediul privat. Si este nevoie sa crestem accelerat aptitudinile digitale ale functionarilor. Nu doar ca va usura presiunea birocratica asupra antreprenorilor, ci va aduce bani mai multi la bugetul de stat, pentru ca va transparentiza afacerile.
 
  • Simplificare administrativa nu tine numai de digitalizare, tine si de usurarea mediului economic de obligatii administrative absurde.
 
  • Nevoia acuta pentru un stat performant. Astazi contribuabilii si cetatenii lucreaza ca sa tina in viata un aparat de stat urias, neperformant. E timpul ca statul sa lucreze pentru contribuabili, si nu invers. 
 
  • Transparenta in decizii. Antreprenorii romani doresc sa fie consultati in mod real, nu de forma, dupa ce masurile sunt decise, atunci cand se iau decizii care ii privesc.
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Care este cea mai sigura criptomoneda din lume? Am intrebat ChatGPT, iata ce raspuns a putut sa dea
Ultimele stiri economice

Care este cea mai sigura criptomoneda din lume? Am intrebat ChatGPT, iata ce raspuns a putut sa dea

today15 Apr. 2024
Nu mai tineti telefoanele in buzunar: cum te poti imbolnavi
Tehnologie

Nu mai tineti telefoanele in buzunar: cum te poti imbolnavi

today15 Apr. 2024
Data la care intra pensiile pe card inainte de Paste: 5 milioane de pensionari asteapta banii
Economie

Data la care intra pensiile pe card inainte de Paste: 5 milioane de pensionari asteapta banii

today15 Apr. 2024
Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana
Economie

Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana

today15 Apr. 2024
Ce inseamna, de fapt, datoria publica uriasa a Romaniei? Care sunt riscurile pentru noi toti
Economie

Ce inseamna, de fapt, datoria publica uriasa a Romaniei? Care sunt riscurile pentru noi toti

today15 Apr. 2024
Salarii compensatorii 2024. In ce conditii primesti gramada 24 de salarii lunare
Economie

Salarii compensatorii 2024. In ce conditii primesti gramada 24 de salarii lunare

today15 Apr. 2024
Soc in Lumea Criptomonedelor: Bitcoin si Ether se Prabusesc
Economie

Soc in Lumea Criptomonedelor: Bitcoin si Ether se Prabusesc

today15 Apr. 2024
Mediul privat romanesc, cu un picior in groapa: in doar doua luni am pierdut peste 4.300 de firme in toata tara
Companii

Mediul privat romanesc, cu un picior in groapa: in doar doua luni am pierdut peste 4.300 de firme in toata tara

today15 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Data la care intra pensiile pe card inainte de Paste: 5 milioane de pensionari asteapta banii
Economie

Data la care intra pensiile pe card inainte de Paste: 5 milioane de pensionari asteapta banii

today15 Apr. 2024
Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana
Economie

Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana

today15 Apr. 2024
Ce inseamna, de fapt, datoria publica uriasa a Romaniei? Care sunt riscurile pentru noi toti
Economie

Ce inseamna, de fapt, datoria publica uriasa a Romaniei? Care sunt riscurile pentru noi toti

today15 Apr. 2024
Salarii compensatorii 2024. In ce conditii primesti gramada 24 de salarii lunare
Economie

Salarii compensatorii 2024. In ce conditii primesti gramada 24 de salarii lunare

today15 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x