Forma finala a proiectului de lege privind masurile fiscale ridica semne de ingrijorare in opinia specialistilor, existand riscul ca mai devreme sau mai tarziu toate aceste masuri sa se intoarca impotriva statului. Potrivit specialistilor, oamenii trebuie sa se astepte la un val de scumpiri in perioada urmatoare. Mai mult, oamenii de afaceri se asteapta ca multe firme mici sa nu mai poata supravietui in actualele conditii.
Guvernul intentioneaza sa isi asume raspunderea pe acest proiect de lege, considerat de o importanta majora in acest moment. Astfel, in cazul in care va fi adoptat, toate aceste masuri vor ramane in picioare chiar in forma prezentata mai jos!
Valoarea TVA-ului va creste de la 5% la 9% pentru alimentele bio si de inalta valoare calitativa. Aceeasi crestere este valabila si pentru panourile fotovoltaice, panourile solare termice, pompele de caldura si pentru alte sisteme de incalzire. In plus, TVA-ul va creste de la 9% la 19% pentru alimentele cu zahar adaugat si pentru berea fara alcool. Si romanii cu vicii vor fi afectati negativ de masurile din noul Cod Fiscal, accizele la tigari si alcool urmand sa creasca.
Firmele mici nu aveau o viata prea usoara nici pana acum, insa de acum incolo le va fi si mai greu sa supravietuiasca. Potrivit noilor masuri, microintreprinderile care realizeaza venituri de pana la 60.000 de euro pe an vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri. Impozitul va creste la 3% in cazul in care acest prag financiar va fi depasit. Plafonul va fi calculat incepand cu veniturile aferente anului 2024.
Guvernul elimina exceptia de la plata CASS-ului pentru anumite categorii de angajati. Astfel, salariatii care activeaza in domeniul constructiilor sau agriculturii si cei din industria alimentara vor plati contributia de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca.
Companiile cu cifre de afaceri ce depasesc pragul de 50 de milioane de euro vor plati un impozit de 1% pe cifra de afaceri in cazul in care aceasta este mai mare in comparatie cu impozitul de 16% pe profit. Pana acum existau doua variante, de 0.5% si de 1% din cifra de afaceri, in functie de un criteriu de profitabilitate.
Pana acum, angajatii din IT, agricultura si industria alimentara erau scutiti de la plata impozitului. Ei bine, acest lucru se va schimba in scurt timp, aceasta scutire urmand sa se mai aplice numai acelor salariati cu venituri brute de sub 10.000 de lei, obtinute din salarii si asimilate salariilor realizate de o persoana fizica in baza unui singur contract individual de munca.
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Cum se va calcula noul impozit pe proprietate - de la 1 ianuarie 2026 se schimba regulile si pentru apartamente, dar si pentru case
Piata imobiliara, la un pas sa repete criza din 2008. Creditele ipotecare s-au prabusit, romanii nu se mai arunca sa isi cumpere case pe 30 de ani
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Te-ar putea interesa si
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare