UE cere Guvernului Romaniei sa cheltuiasca mai putin
datoria romanieiguverneconomiedeficit bugetardeficit de contdeficit structural
Ecofin, consiliul miÂnistrilor de finante din UE, cere Guvernului Romaniei sa cheltuiasca mai putin pentru a se incadra in tintele de deficit. Intr-o rezoltutie adoptata la finalul saptamanii trecute, ministrii de finante ai UE vor ca Executivul Dancila sa corecteze "abaterea bugetara semniÂficativa" inregistrata de finantele tarii.
Datoria externa a Romaniei nu ii permite sa aiba un deficit structural mai mare de 1%, Guvernul adoptand prevederi in acest sens in legislatia interna.
Potrivit MTO (obiectivul pe termen mediu), o tara din UE, cu o datorie publica mai mare de 60% din PIB, nu are voie sa aiba un deficit structural mai mare de 0,5% din PIB. Totodata, o tara cu o datorie publica de sub 60% din PIB poate avea un deficit structural de 1% din PIB.
Citeste si:
Decizie istorica pentru femeile din Arabia Saudita
Consiliul ministrilor de finante ai Uniunii Europene cere Romaniei ca orice "castig neasteptat" sa fie indreptat spre reducerea deficitelor.
Deficitele structural, de cont curent si bugetar ale Romaniei au fost majorate in ultimii ani din cauza managementului guvernamental deficitar din taranoastra. In ultimii ani, Guvernele Romaniei au aplicat masuri care au creat probleme economiei nationale, generand deficite la buget, inflatie si devalorizarea leului in raport cu bancnotele internationale.
Potrivit Ecofin, cea mai mare greseala a Guvernelor Romaniei ultimilor ani a fost stimularea economiei prin consum. Din 2015, de cand aceasta metoda a fost pusa in aplicare, Romania s-a abatut serios de la MTO. Desi economia tarii indica cifre in crestere, acestea nu reflecta un nivel de trai mai ridicat, ci doar oglindesc urmarile reducerii deTVA si a altor taxe.
Ca urmare a faptului ca deficitul structural va sari anul acesta de 3% din PIB, fata de 1% din PIB cat este limita acceptata de UE, Comisia Europeana si Consiliul Uniunii Europene al Ministrilor de Finante sustin ca situatia trebuie rapid corectata. Si asta pentru ca majorarea deficitelor strucutrale impinge si deficitul bugetar dincolo de limita admisa de 3% din PIB.
Administratia de la Bucuresti se apara aratand ca datoria tarii de 37% din PIB este una dintre cele mai mici din UE, prin urmare Romania nu trebuie sa isi faca griji din cauza deficitelor mari, datoria externa fiind la acest nivel considerat a fi "redus".
Consiliul ministrilor de finante ai UE a cerut Romaniei sa adopte masuri pentru a se asigura ca, in 2018, cresterea nominala a cheltuielilor guvernamentale primare nete nu va depasi 3,3% si in 2019 nu va depasi 5,1%, reprezentand o ajustare structurala anuala de 0,8% din PIB in amandoi anii.
"Aceste masuri vor pune Romania pe o cale de ajustare adecvata pentru indeplinirea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO - reprezentand 1% deficit structural. Consiliul recomanda ca orice castiguri neasteptate sa fie utilizate pentru reducerea deficitului, iar masurile de consolidare bugetara sa asigure o imbunatatire de durata in echilibrul structural al cheltuielilor guvernamentale."
Romania are termen pana la 15 octombrie 2018 pentru a raporta masurile pe care le-a luat pentru a reintra in tintele de deficit.