Un celebru produs alimentar romanesc a devenit protejat si recunoscut in Uniunea Europeana

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un celebru produs alimentar romanesc a devenit protejat si recunoscut in Uniunea Europeana Un celebru produs alimentar romanesc a devenit protejat si recunoscut in Uniunea Europeana
de Alexandra Stanescu la 21 Feb. 2016
Urmareste-ne pe Google News
salam de sibiuigprecunoastere salam sibiumadr

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a anuntat ca Salamul de Sibiu a fost inregistrat ca produs de Indicatie Geografica Protejata (IGP), dupa ce, in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a fost publicat regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene din data de 9 februarie.

Conform procedurilor de inregistrare a unei denumiri in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al IGP, in termenul legal, nu a fost depusa nicio declaratie de opozitie. 
 
Astfel, produsul "Salam de Sibiu" dobandeste denumirea de IGP, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
 
MADR a inceput procedurile pentru obtinerea IGP in cazul Salamului de Sibiu, in iunie 2014.
 
Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne provenita de la porci ajunsi la maturitate si din slanina tare. 
 
Amestecul este umplut in membrane naturale si/sau colagenice si supus afumarii cu lemn de esenta tare, maturarii si uscarii la rece.
 
Pentru maturare, se utilizeaza produse alcoolice - vin alb, vin rosu, vin rose, vinars, vinuri spumante, bere neagra. 
 
De asemenea, sunt folosite culturi de mucegai nobil (spori) - Penicillium nalgiovensis sau un amestec de diferite tipuri Penicillium, care contin obligatoriu Penicillium nalgiovensis.
 
Cea mai importanta contributie in crearea gustului sunt aromele formate in cursul fermentatiei (care incepe din momentul umplerii in membrana si se desavarseste prin procesele de afumare la rece si maturare-uscare) din zaharurile adaugate, din aminoacizii existenti sau din cei formati prin hidroliza proteinelor, precum si cele formate prin degradarea lipidelor.
 
Salamul de Sibiu avand o perioada de maturare-uscare indelungata (minimum 60 de zile in prezenta mucegaiului nobil) are o aroma specifica, inconfundabila.
 
Romania are o traditie de peste 100 de ani in producerea Salamului de Sibiu, pentru care exista o documentatie care atesta ca produsul a inceput in 1910, concomitent, in doua zone diferite din Romania: arealul Sibiului (Medias) si cel a Vaii Prahovei.
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
Ultimele stiri economice

Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor

today04 Iul. 2025
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari
Companii

2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari

today04 Iul. 2025
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Companii

Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari

today04 Iul. 2025
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
Economie

Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale

today04 Iul. 2025
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Economie

7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale

today04 Iul. 2025
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Companii

Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%

today04 Iul. 2025
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?
Economie

Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?

today04 Iul. 2025
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Ultima ora

Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?

today04 Iul. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x