Unele salarii scad din cauza majorarii de la 1 iulie. Paradoxul romanesc, explicat in cifre
salariul minim pe economie
Dupa cum bine stim, de la 1 iulie 2024 Guvernul majoreaza salariul minim pe economie de la 3.300 de lei brut, la 3.700. Din pacate, desi angajatii asteapta mai multi bani, unora dintre ei li se vor micsora salariile!
Semnalul de alarma in acest sens este tras de Consiliul National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
In contextul deciziei Guvernului de a majora salariul minim brut pe tara la 3.700 lei pe luna incepand cu 1 iulie 2024, de la 3.300 lei pe luna in prezent, apar diverse implicatii pentru angajati si angajatori. Salariul net va creste de la 2.073 lei la 2.363 lei, insa aceasta masura aduce si provocari legate de beneficiile salariale.
Totodata, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care suma neimpozitata din salarii si asimilate salariilor creste de la 200 lei la 300 lei pe luna. Aceasta deducere este insa conditionata de nedepasirea pragului de 4.000 lei brut pe luna.
CNIPMMR avertizeaza ca aceste modificari legislative pot genera trei situatii distincte pentru salariati:
1. Cazul salariatilor platiti cu salariul minim, care nu beneficiaza de alte venituri asimilate salariilor (tichete de valoare)
In aceasta situatie veniturile nete ale salariatilor cresc cu 284 lei/luna, comparativ cu luna iunie 2024, de la salariul net de 2.079 lei/luna la 2.363 de lei/luna.
2. Cazul salariatilor platiti cu salariul minim, care beneficiaza de alte venituri asimilate salariilor (bonuri de masa – 700 lei/luna)
In aceasta situatie, veniturile nete ale salariatilor cresc cu 166 lei/luna, comparativ cu luna iunie 2024, de la 2.623 (salariul net + tichete de masa 700 lei/luna) la 2.789 (salariul net + tichete de masa – 700 lei/luna).
* salariu net pentru angajati fara alte deduceri sau persoane in intretinere
Calculul veniturilor este efectuat astfel:
-
4.400 lei/brut/luna (3.700 lei + 700 lei tichete de masa)
-
depasind plafonul de 4.000 lei/brut/luna nu se aplica deducerea de 300 lei/luna;
-
dupa aplicarea taxelor si impozitelor, salariatul ramane cu o valoare neta de 2.789 (salariul net + tichete de masa).
3. Cazul salariatilor platiti cu salariul minim, care beneficiaza de alte venituri asimilate salariilor (bonuri de masa – 300 lei/luna) pentru incadrarea in pragul de 4.000 de lei/luna/brut, in vederea acordarii facilitatilor la scutirea de la plata taxelor pentru suma de 300 de lei/luna.
In aceasta situatie, veniturile nete ale salariatilor scad cu 23 lei/luna, comparativ cu luna iunie 2024, de la valoarea de 2623 (salariul net + tichete de masa – 700 lei/luna) la 2600 (salariul net + tichete de masa – 300 lei/luna).
Calculul veniturilor este efectuat astfel:
-
4.000 lei/brut/luna (3.700 lei + 300 lei tichete de masa)
-
se aplica deducerea de 300 lei/luna
-
dupa aplicarea taxelor si impozitelor, salariatul ramane cu o valoare neta de 2.600 (salariul net + tichete de masa).
Din cauza necorelarii pragului de 4.000 lei cu majorarea salariului minim, de la 1 iulie 2024 angajatorii vor renunta la acordarea de alte categorii de beneficii (incadrate ca si venituri asimilate salariilor) la nivelul lunilor anterioare, pentru a se incadra in plafonul mai sus mentionat.
CNIPMMR subliniaza ca necorelarea pragului de 4.000 lei cu majorarea salariului minim determina angajatorii sa renunte la unele beneficii salariale pentru a respecta plafonul impus. In consecinta, exista riscul ca angajatii sa nu mai primeasca tichete de masa sau alte beneficii, cum ar fi vouchere de vacanta, afectand astfel direct veniturile si bunastarea acestora.
Pentru a sustine obiectivul de crestere a veniturilor nete ale angajatilor, CNIPMMR solicita Guvernului majorarea pragului pentru acordarea facilitatilor de la 4.000 lei la 4.400 lei brut pe luna. Aceasta ajustare ar permite mentinerea beneficiilor salariale fara a depasi limitele impuse, oferind astfel o solutie mai echitabila si favorabila pentru angajati si angajatori.
"Cresterea pragului la 4.400 de lei pentru acordarea deducerilor pentru salariati cu salariul minim brut pe economie, contribuie la cresterea veniturilor angajatilor fara riscul scaderii veniturilor nete ale acestora, venind in acelasi timp in sustinerea solicitarilor si eforturilor angajatorilor de a mentine forta de munca. Marirea valorii la 4.400 de lei vine in sprijinul IMM-urilor care vor putea acorda alte categorii de venituri asimilate salariilor, in special tichete de masa, fiind un castig atat pentru angajatori si angajati, cat si Guvern contribuind la mentinerea pacii sociale”, a declarat Florin Jianu, presedintele CNIPMMR.
Foto: manager.ro