Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a tras, de asemenea, un semnal de alarma in ceea ce priveste economia romaneasca in aceasta perioada extrem de tulbure, sustinand ca economia are o contractie cuprinsa intre 30% si 40%, in conditiile in care tara noastra nu a atins inca varful epidemiei de coronavirus. Conform estimarilor facute de specialistii in domeniu, in a doua jumatate a lunii aprilie ne vom confrunta cu cele mai multe cazuri de persoane infectate in Romania. Totodata, varful numarului de persoane decedate este asteptat tot in a doua parte a lunii aprilie.
Intr-o interventia avuta la inceputul acestei saptamani, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a fost pus in situatia de a recunoaste ca economia tarii noastre este extrem de afectata la aceasta ora in contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, specialistul in economie sustine ca la aceasta ora putem vorbi deja despre o contractie cuprinsa intre 30% si 40% a economiei, in conditiile in care nu s-a atins inca varful epidemiei.
Dupa a doua jumatate a lunii aprilie insa vom putea vorbi despre o panta descendenta a acestei crize. In aceste conditii, Virgil Popescu atrage atentia ca este foarte important ca autoritatile sa aibe pregatite masurile pentru relansarea economiei in momentul in care aceasta panta descendenta va putea fi observata.
Odata cu impunerea starii de urgenta si a masurilor restrictive in vederea stoparii raspandirii epidemiei de coronavirus, sectoare intregi ale economiei romanesti au fost blocate, marea majoritate a companiilor suspendandu-si activitatea. Confom declaratiilor pe care le-a facut ministrul Economiei Virgil Popescu la inceputul acestei saptamani, cele mai afectate domenii de criza fara precedent prin care trecem cu totii sunt turismul, HoReCa si transporturile. Bineinteles, cu cat aplicarea acestor masuri restrictive va fi prelungita, cu atat va fi mai greu pentru aceste industrii sa se relanseze.
Ministrul Economiei a tinut sa precizeze ca sunt si industrii care nu sunt departe de a relua activitatea, una dintre acestea fiind chiar cea auto. Virgil Popescu sustine astfel ca in ultimele zile a primit mai multe semnale din teritoriu care i-au aratat ca in industria auto se iau in calcul scenarii de repornire. Conform primelor informatii venite din directia celor din conducerea producatorului auto de la Mioveni, Dacia se pregateste sa inceapa productia de motoare inca de saptamana viitoare.
Asta nu inseamna insa ca previziunile sunt la fel de optimiste si pentru alte industrii, situatia fiind extrem de complicata in anumite cazuri. Asa cum stim deja, multe companii, inclusiv intreprinderile mici si mijlocii, care au fost lovite in mod direct de epidemia de coronavirus care a cuprins tara noastra si care au fost inchise prin ordonante militare, sunt in momentul de fata fara niciun fel de activitate. In aceste conditii, este nevoie ca aceasta stare de urgenta sa nu se prelungeasca extrem de mult in perioada urmatoare, riscurile fiind uriase din punct de vedere economic in cazul in care va fi nevoie de o noua prelungire a acesteia.
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii