Yuanul chinez va deveni in curand o moneda de rezerva la nivel mondial
yuanyuanul digitaldolarul americanmoneda de rezerva
China are toate sansele pentru a intra intr-o cursa globala stransa cu Statele Unite ale Americii, in batalia fortei yuanului cu a dolarului american, pentru detinerea pozitiei de cea mai puternica moneda de rezerva din lume.
In prezent, dolarul este cea mai mare moneda de rezerva din lume, cu o cota de aproape 60%, potrivit datelor Fondului Monetar International (FMI). Yuanul Chinei are in prezent o cota de aproximativ 2%, in spatele euro, a yenului japonez si a lirei britanice, mai arata datele FMI.
Yuanului chinez va deveni o moneda de rezerva la nivel mondial, mai devreme decat majoritatea oamenilor se asteapta, e de parere miliardarul Ray Dalio.
Dalio, fondatorul celui mai mare fond de hedging din lume, Bridgewater Associates, a declarat ca in anii urmatori ar putea fi efectuate mai multe tranzactii comerciale si financiare globale in yuan.
China este in prezent cea mai mare natiune comerciala din lume, ceea ce inseamna ca este tara numarul unu in exporturi si importuri. Dalio se asteapta ca mai multe tranzactii comerciale si mai multe tranzactii financiare sa fie denominate in yuani. Acest lucru va ajuta moneda Chinei sa isi extinda utilizarea la nivel international, a declarat el intr-un interviu pentru CNBC.
Si SUA si China vor emite monede digitale. Insa China va avea o criptomoneda mai competitiva din punct de vedere al preturilor si al rentabilitatii
In cadrul acelasi interviu, Dalio si-a exprimat convingerea ca SUA vor emite un dolar digital intr-o zi si "va fi cu siguranta viabil". El nu va fi insa cel mai competitiv, cu valoarea sa posibil afectata de nivelul crescut al datoriilor SUA, a adaugat el.
Yuanul digital, pe de alta parte, va fi mai competitiv din punct de vedere al preturilor si al rentabilitatii, a spus Dalio. Va fi "o alternativa foarte viabila" pentru multi investitori, daca este acceptat la nivel international si vine cu rate de dobanda atractive.
China calca pedala de acceleratie a lansarii Yuanului digital. Seful Bancii Populare Chineze: Exista "o nevoie urgenta de digitalizare a numerarului si a monedei"
Fan Yifei, adjunctul guvernatorului PBOC, a declarat anul trecut ca exista "o nevoie urgenta de digitalizare a numerarului si a monedei", deoarece producerea si stocarea acestora in prezent este costisitoare.
Totusi, explicatia ar putea avea si o nuanta ceva mai sensibila: Bancile centrale, inclusiv Banca Populara Chineza (PBOC), sunt ingrijorate de criptomonedele precum bitcoin sau de proiectele private precum si proiectul Facebook de moneda digitala Libra, numita acum Diem, care castiga o popularitate tot mai accentuata, restrictionand controlul bancii centrale asupra fluxurilor de fonduri.
Pe principiu "daca nu iti poti invinge dusmanul, alatura-te lui", China si-a propus sa isi construiasca propria criptomoneda, Yuanul digital, denumit de chinezi "DCEP".
De asemenea, o alta explicatie ar putea fi cresterea concurentei in spatiul de plati si reducerea riscului sistemic. Arena de plati digitale din China este dominata de Alipay, care este condusa de Ant Group, afiliata cu Alibaba , precum si de WeChat Pay, administrat de gigantul internet Tencent .
"Yuanul digital ar fi una dintre cele mai agresive consolidari de putere economica pe care lumea le-a vazut in secolul 21", spun analistii Forbes.
Explicatia ar fi aceea ca mai mult de 1,3 miliarde de persoane vor fi probabil private de capacitatea de a utiliza numerar fizic pentru a-si pastra viata privata, in timp ce vor trebui sa isi ancoreze mijloacele de trai economice la o aplicatie controlata de guvern, cu noi reguli incompatibile cu folosirea de numerar.
Rezerva Federala SUA si Trezoreria "se ingrijoreaza de faptul ca autoritatile chineze creeaza o moneda digitala si vor inlocui dolarul SUA ca moneda de rezerva globala", a declarat Nouriel Roubini, profesor de economie la Stern al Universitatii din New York, Scoala de afaceri.