Ziua in care banii fizici vor disparea din economie se apropie cu pasi repezi
dispar banii fizicibani fizici
In urma cu 77 de ani, in 1946, un bancher din New York, John Biggins, le-a oferit clientilor care aveau cont deschis la banca lui un card numit „Charg-It” cu ajutorul caruia puteau efectua plati la magazinele din zona, sumele in cauza urmand sa fie retrase ulterior de banca din conturile respectivilor clienti si virate comerciantilor.
„Charg-It” a fost mai mult un experiment local, dar ideea a prins rapid, astfel ca in 1958 a aparut primul card de credit in toata puterea cuvantului – American Express Card (Amex) – cu o jumatate de milion de utilizatori in primul an de la lansare si cu acoperire in 30.000 de locatii de pe teritoriul S.U.A.
Astazi, cardul de credit a devenit o banalitate. La nivel mondial sunt in uz 2,8 miliarde de bucati, iar tendinta globala este de eliminare completa a banilor fizici, operatiune sustinuta de programe de introducere cat mai curand a dispozitivelor POS peste tot, inclusiv in mediul rural.
E o tendinta care se manifesta inclusiv in Romania unde tocmai a intrat in vigoare Legea nr. 370/2022 care prevede ca de la 1 ianuarie 2023 operatorii economici care au incasari anuale in numerar mai mari de 50.000 lei sunt obligati sa accepte plata cu cardul si implicit sa se doteze cu POS-uri.
Cine stie, poate ca in doar 10-15 ani nu vom mai avea deloc bani fizici. Vor disparea astfel costurile considerabile de tiparire, transport, paza, verificare periodica etc. pe care le implica emiterea si gestionarea banilor fizici, vor disparea si jafurile.
Si, pe de alta parte, se vor diminua platile ilegale (mita) si veniturile nedeclarate (economia subterana), pentru ca, spre deosebire de platile cash, platile cu cardul lasa intotdeauna o urma digitala ce poate fi depistata usor.
Da, numerarul pierde din ce in ce mai mult teren si acesta e, cu siguranta, un lucru bun, chiar daca, prin digitalizarea tuturor platilor, exista riscul ca bancile si guvernele sa capete acces la informatii legate de tranzactiile noastre personale. Dar, daca astfel scapam de coruptie si de evaziune fiscala, riscul acesta e perfect acceptabil.
Sursa foto: www.pexels.com