Franta intra din nou in STARE DE URGENTA. Macron vrea ca noile restrictii sa fie prelungite pana la 1 decembrie
stare de urgentafrantapandemie
Incepand din 17 octombrie, Franta intra din nou in stare de urgenta, in contextul cresterii numarului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Restrictiile vor dura patru saptamani, dar presedintele Macron a anuntat ca va cere in Parlament prelungirea acestora pana la 1 decembrie.
Desi intra din nou in stare de urgenta, Franta nu a pierdut controlul asupra pandemiei, cel putin asta afirma presedintele tarii, Emmanuel Macron.
''Nu am pierdut controlul. Suntem intr-o situatie preocupanta, care arata ca nu putem fi inactivi, dar nici nu trebuie sa intram in panica. Am tras invataminte din primul val epidemic. Am avut 30.000 de victime, iar de atunci inca 2.000 de victime suplimentare. Virusul revine. Suntem in ceea ce adesea este numit drept al doilea val epidemic, iar acest lucru este in intreaga Europa”, a declarat Emmanuel Macron.
''Restrictiile vor dura patru saptamani si vom merge la Parlament pentru a le prelungi pana la 1 decembrie. Sase saptamani este intervalul de timp care ni se pare util'', a mai spus Macron.
Macron sustine ca scopul noilor restrictii este de a proteja persoanele vulnerabile, serviciile de sanatate si angajatii. De asemenea, presedintele a promis masuri de sprijin industriei ospitalitatii, afectata de restrictii.
''Se justifica decretarea starii de urgenta sanitara, pentru a putea fi aplicate masuri proportionate cu riscurile medicale”, a comunicat Guvernul Jean Castex, conform cotidianului Le Figaro.
Mai multe tari europene au inasprit restrictiile saptamana aceasta
Franta nu e singura tara din Europa care inaspreste masurile sanitare in aceasta saptamana. Masuri similare s-au adoptat saptamana aceasta si in Marea Britanie, Italia sau Olanda. Spre exemplu, aurotitatile din Marea Britanie au anuntat un nou sistem de restrictii pe trei niveluri in Anglia pentru a incerca sa opreasca raspandirea coronavirusului.
Miercuri, Olanda a intrat in ''izolare partiala'', in incercarea de a stopa focarul puternic al pandemiei, a anuntat marti premierul Mark Rutte.
''O sa doara, dar este singura solutie. Trebuie sa fim mai stricti ”, a spus premierul Olandez, citat de Le Monde.
Italia inaspreste la randul ei masurile de restrictie, in fata pandemiei care a ucis aproximativ 36.000 de italieni. Conform noilor restrictii prevazute de decretul semnat de premierul Giuseppe Conte, se impun mai multe masuri pentru urmatoarele 30 de zile.
Spre exemplu, clientii barurilor si restaurantelor nu vor mai fi serviti daca se asaza mai tarziu de ora 21:00