Pentru prima data in istorie, China a depasit tarile dezvoltate la capitolul emisiilor de gaze cu efect de sera
poluarechinagaze cu efect de sera
In ultima perioada,
urgenta climatica este un punct de reper pe agenda politica internationala. In acest context, politicienii si climatologii lumii analizeaza cu o atentie sporita datele care influenteaza mediul inconjurator.
Unele dintre cele mai importante date privesc emisiile de gaze cu efect de sera. Despre acestea, cea mai recenta analiza a Rhodium Group dezvaluie ca sufera o modificare importanta, la nivel de distributie globala.
Mai exact, pentru prima data in istorie, China se face responsabila de cele mai multe emisii de gaze cu efect de sera, depasind toate statele dezvoltate la un loc.
Conform analizei, cresterea volumului de gaze cu efect de sera pe cap de locuitor din China provine din standarde de viata mai ridicate, mixul energetic relativ intensiv de fosile din China si productia sa axata pe export. Totusi, China are cea mai mare populatie din lume, astfel incat emisiile sale pe cap de locuitor raman mult mai mici decat cele din SUA.
Emisiile din China constituie peste un sfert din emisiile de gaze cu efect de sera de la nivel global
Concret, emisiile produse de China au reprezentat 27% din emisiile globale. SUA, al doilea cel mai mare emitent, a contribuit cu 11%, in timp ce India a depasit pentru prima data Uniunea Europeana cu aproximativ 6,6% din totalul global.
Emisiile Chinei a sase gaze care capteaza caldura au crescut la echivalentul a 14,09 miliarde de tone de CO2 in 2019, depasind totalul de gaze de efect de sera a membrilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica cu aproximativ 30 de milioane de tone, potrivit grupului de cercetare a climei din New York, relateaza publicatia Bloomberg.
"O mare parte din CO2 emis in atmosfera in fiecare an ramane acolo in jur de sute de ani. Ca urmare, incalzirea globala actuala este rezultatul emisiilor din trecutul recent si din trecutul mai indepartat", noteaza Rhodium.
Daca emisiile de gaze cu efect de sera nu sunt strict reduse, lumea risca din ce in ce mai mult sa declanseze o crestere accelerata si potential de neoprit a nivelului marii din calota de gheata din Antarctica.
Totusi, omenirea mai are o sansa, insa doar daca obiectivele Acordului de la Paris sunt atinse.