Restrictiile din pandemie au redus poluarea. Romania ocupa locul 15 in topul celor mai poluate tari din Europa
reducere poluarepoluare romaniaparticule pm25 romaniapoluare pandemie
Noi date de pe platforma globala privind calitatea aerului IQAir, publicate in Raportul mondial despre calitatea aerului in 2020, dezvaluie impactul carantinei impuse de pandemia de COVID-19 si modificarile aduse nivelurilor globale de poluare cu particule fine (PM2.5), relateaza Greenpeace.
In 2020, 84% dintre tarile monitorizate au observat imbunatatiri ale calitatii aerului, in mare parte, ca urmare a masurilor globale de incetinire a raspandirii SARS-CoV-2. Imbunatatirile privind calitatea aerului comparativ cu 2019 au fost observate in orase precum Beijing (-11%), Chicago (-13%), Delhi (-15%), Londra (-16%), Paris (-17%) si Seul (-16 %).
Doar 24 din cele 106 tari monitorizate au respectat recomandarile anuale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru PM2.5 in 2020.
In 2020, aproximativ jumatate dintre orasele europene au depasit recomandarea OMS privind poluarea anuala cu PM2,5. Cele mai ridicate niveluri de poluare cu PM2,5 au fost inregistrate in Europa de Sud-Est, Bosnia Hertegovina, Macedonia de Nord si Bulgaria fiind in frunte.
In Romania, autoritatile nu monitorizeaza corespunzator PM 2.5 in zonele urbane
Concentratiile de PM2.5 tind sa fie mai mari in Europa de Sud si de Est, decat in Europa de Nord si de Vest. Aceasta tendinta este deosebit de pronuntata in timpul iernii, cand tarile cu o dependenta mai mare de energie pe baza de carbune si arderea biomasei pentru incalzire observa cele mai mari fluctuatii sezoniere.
Zonele urbane din Polonia, Bosnia-Hertegovina, Serbia si Turcia experimenteaza, in mod obisnuit, doua sau mai multe luni in care calitatea aerului este clasificata ca nesanatoasa (≥ 55,5 μg/m3), conform standardelor AQI ale SUA.
Orasele europene sunt poluate cronic, 18% experimentand 50 sau mai multe zile in care obiectivele zilnice ale OMS (≥ 25,5 μg/m3) sunt incalcate.
Monitorizarea si raportarea guvernamentala a calitatii aerului in Europa este relativa. In timp ce Europa de Nord si de Vest au cele mai dense retele de monitorizare a calitatii aerului, cu 818 orase acoperite, in Europa de Est si de Sud, sunt doar 616 orase acoperite. Monitorizarea calitatii aerului este comuna in marile orase si zone urbane si mai putin frecventa in zonele rurale.
"In Romania, autoritatile nu monitorizeaza corespunzator PM 2.5 in zonele urbane. In urma acestei lipse de date au aparut mai multe retele independente de masurare a acestui poluant care aduc date valoroase publicului. In Bucuresti, doar una dintre cele 6 statii oficiale monitorizeaza praful fin, si aceea e amplasata la periferia orasului, pe malul Lacului Morii, deci nu tocmai relevant", a declarat Alin Tanase, coordonator de campanii Greenpeace Romania.
Raportul contine si un top al celor mai poluate capitale la nivel mondial, in care Bucurestiul ocupa locul 51. Cea mai poluata capitala este Delhi, India, iar, aerul cel mai curat este de gasit in insule din mijlocul oceanului, precum Virgin Islands si Noua Zeelanda, sau in capitalele tarilor nordice Suedia si Finlanda.