Ministerul Finantelor a imprumutat joi de la banci o suma record, de 1,423 miliarde euro, prin vanzarea de titluri de stat in valuta cu scadenta la un an, cu 923 de milioane euro mai mult fata de valoarea programata, de 500 de milioane euro, la un randament mediu de 4,25% pe an.
Imprumutul de joi echivaleaza cu aproximativ 1,2% din PIB-ul estimat pentru anul 2009 si reprezinta cea mai mare suma atrasa vreodata de statul roman atat de pe piata interna, cat si de pe piata externa, excluzand acordurile cu istitutiile financiare internationale.
Suma obtinuta de Trezorerie este apropiata de valoarea transei a treia de la Fondul Monetar International (FMI), a carei eliberare a fost amanata pentru anul viitor. FMI urma sa acorde Romaniei in luna decembrie aproximativ 1,5 miliarde euro, din care jumatate ar fi mers direct la Finante pentru acoperirea deficitului bugetar.
Bancile comerciale au subscris 1,76 miliarde euro, de peste trei ori mai mult decat suma indicativa a licitatiei, publicata de Finante. Bancile au subscris 1,19 miliarde euro in nume propriu si 225 milioane euro in contul clientilor.
La inceputul lunii, MFP a reusit sa atraga 793 de milioane de euro printr-o licitatie de titluri de stat in valuta pe trei ani, aproape dublu fata de valoarea programata, la un randament maxim de 5,25% pe an.
Randamentul pentru titlurile la un an a fost cu un punct mai jos decat rata platita de finante la trei si cinci ani, de 5,25% pe an, fiind considerat un plasament mult mai putin riscant.
Licitatia de joi este a treia emisiune de titluri de stat in valuta, dupa ce in luna august Finantele au obtinut 447 milioane de euro, la un randament tot de 5,25% pe an. La acea data, Trazoreria a strans cu 147 milioane euro peste valoare indicativa de 300 de milioane de euro.
In aceasi perioada, Finantele au obtinut un imprumut (club-loan) de la mai multe banci din Romania, a carui valoare a fost de 1,2 miliarde euro.
La inceputul lunii septembrie MFP estima ca va lansa in perioada 1 octombrie - 15 octombrie o emisiune de eurobonduri, cu o valoare cuprinsa intre 500 de milioane euro si 1,5 miliarde euro, cu o maturitate intre 5 si 10 ani.
Institutia a selectat Deutsche Bank, EFG Eurobank si HSBC Bank pentru intermedierea vanzarii de euroobligatiuni, dar caderea Guvernului Boc a obligat Finantele sa amane imprumutul extern.
Valoarea titlurilor de stat in lei vandute de la inceputul anului de catre Finante se ridica la 59,7 miliarde lei, suma imprumutata fiind de circa sapte ori mai mare fata de intervalul similar din 2008, cand emisiunile au totalizat circa 9,08 miliarde de lei. Comparativ cu suma imprumutata pe intreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei, valoarea titlurilor emise, pana in prezent, de Ministerul Finantelor a crescut de aproape cinci ori.
Romania a negiociat cu FMI un deficit bugetar de 7,3% din PIB, tinta revizuita in crestere de la 4,6% din PIB, dar ultimele prognoze indica un sold negativ al bugetului general consolidat la finele anului de 7,8 - 8% din PIB.
Mediafax.ro
Ultimele NOUTATI
Profita de Fidelis de iarna: investitii cu impact si dobanzi de pana la 7,9% pentru romanii care au bani pusi deoparte
Mos Craciun vine cu dobanzi generoase la titlurile de stat TEZAUR
Cum ar trebui sa alegi un serviciu de inchirieri auto daca vii in tara in perioada urmatoare
De la 1 decembrie, o taxa se tripleaza! Afla daca esti afectat de schimbarea asta!
Partenerii nostri
Protectia maternitatii la locul de munca - ce prevede legea?
Poprire infiintata de o institutie a statului - cum se va proceda?
Peste 67.000 de firme radiate, in 2024 - ce domenii de munca au fost afectate?
Cadouri de Craciun pentru angajati: Aspecte esentiale despre regimul acordarii lor
O noua editie TEZAUR, cu dobanzi anuale de pana la 7.60%, debuteaza pe 9 decembrie 2024
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Legea care permite parintilor de gemeni sa intre impreuna in concediu pentru cresterea copilului