Lucrezi la UBER, Glovo, OLX sau alte asemenea servicii? Mare grija, ANAF este cu ochii pe tine si pe veniturile pe care le ai din aceste activitati. Conducerea ANAF a anuntat inca de la finalul anului trecut extinderea procedurilor de control in randul contribuabililor, mai multe categorii de contribuabili fiind vizate. Astfel, numarul controalelor desfasurate de inspectorii ANAF in randul persoanelor fizice a crescut accelerat in ultimele luni.
ANAF a pus ochii, spre exemplu, pe romanii care isi castiga banii din mediul online, din diverse retele de socializare precum TikTok, Instagram sau OnlyFans. Nu scapa nici cei care lucreaza pentru diverse servicii de curierat, precum Glovo sau Bolt. De asemenea, sunt vizati si cei care lucreaza in domeniul ride-sharing-ului, la companii precum UBER.
Potrivit reprezentantilor ANAF, cei care au astfel de activitati si nu isi declara veniturile incasate, pot avea probleme din punct de vedere legal. In acest sens, ANAF a publicat recent un raport in care aduce in discutie neregulile identificate in cazul romanilor care realizeaza activitati de comert electronic, pe platforme cum sunt OLX sau alte asemenea sau care isi castiga banii din tranzactii cu criptomonede sau din activitati de curierat sau transport alternativ.
Printre neregulile descoperite de inspectorii ANAF in urma controalelor efectuate in ultimele luni se regasesc urmatoarele: nedeclararea veniturilor obtinute din activitatile de comert electronic (e-commerce) de catre persoane fizice, nedeclararea veniturilor obtinute din tranzactiile cu criptomonede, nedeclararea/declararea partiala a orelor efectiv lucrate de catre angajatii societatilor care presteaza servicii de livrare alimente prin intermediul platformelor online, nedeclararea/declararea partiala a veniturilor de natura salariala a conducatorilor auto care realizeaza activitati de transport alternativ pentru sau in numele unor societati care actioneaza prin intermediul unor platforme avizate, neinregistrarea din punct de vedere fiscal a persoanelor fizice care desfasoara activitate de comert online in mod continuu si nedeclararea veniturilor obtinute din aceasta activitate si nedeclararea veniturilor obtinute de persoane fizice din activitatea de creare de continut online si promovarea pe diferite platforme media.
ANAF anunta cu aceasta ocazie ca va continua extinderea controalelor, urmand sa fie organizate actiuni concomitente si colaborative la persoanele fizice si juridice. De asemenea, in 2023 vor mai avea loc actiuni de analiza si control in domeniul digital.
Ultimele NOUTATI
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!
Partenerii nostri
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Accesul in REGES ONLINE pentru angajatori. Aspecte esentiale, explicate pas cu pas
Formularele 100 si 710 vor fi actualizate de ANAF
Obligatii fiscale pentru medici: Ghid ANAF privind impozitul pe venit si contributiile sociale
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si