Banca Transilvania loveste sistemul bancar romanesc sub centura. Cum a reusit gigantul local sa-si creasca valoarea brandului cu 34%
banca transilvaniabrand romanesctop branduri romanestidacia
Banca Transilvania reuseste, intr-un context economic ce poate fi caracterizat la acest moment ca fiind foarte incert, sa-si consolideze pozitia atat ca lider in sectorul bancar local, cat si ca simbol de putere in peisajul corporatist romanesc. Cu o crestere spectaculoasa de 34% a valorii brandului, ajungand la 856 de milioane de euro, BT ocupa locul al treilea in topul celor mai valoroase branduri romanesti din 2025, potrivit raportului realizat de Brand Finance.
Mai mult decat atat,
Banca Transilvania devine cel mai puternic brand romanesc, cu rating AAA+, si isi pastreaza pozitia in top 10 branduri bancare la nivel global. Vorbim astfel despre o performanta cu adevarat rara pentru un brand est-european. Rezultatele spectaculoase nu vin intamplator. Banca Transilvania a reusit toate aceste lucruri printr-o strategie clara, agresiva si bine executata: digitalizare accelerata, extindere constanta prin achizitii si o comunicare de brand adaptata generatiilor noi.
Aceste elemente au consolidat increderea publicului, BT devenind un reper de stabilitate intr-o perioada in care bancile traditionale sunt percepute ca fiind mult prea lente si birocratice. Cu o baza solida de clienti si o imagine publica atent cultivata, banca reuseste sa imbine eficienta financiara cu un brand modern si accesibil.
Dacia ramane cel mai valoros brand romanesc
Intr-un clasament dominat in continuare de Dacia – care, in ciuda unei scaderi de 5%, ramane cel mai valoros brand romanesc cu 1,1 miliarde euro – Banca Transilvania face nota discordanta prin crestere si dinamism. In topul general, este urmata de eMAG (893 milioane euro), DIGI (574 milioane euro) si Dedeman (494 milioane euro), ceea ce confirma ca brandurile din sectorul privat, dezvoltate in ultimele trei decenii, conduc economia reala. De altfel, peste 70% dintre brandurile din top 50 sunt creatii recente, nascute dupa 1990, iar 60% din valoarea totala a brandurilor vine tot din zona privata.
Valoarea brandului Banca Transilvania a crescut cu 34% intr-un an in care economia nationala a inregistrat o crestere timida de doar 0,9% a PIB-ului. Paradoxal sau nu, asta demonstreaza ca increderea consumatorilor si reputatia pot sustine performanta chiar si intr-un context economic slab. Spre deosebire de brandurile care sufera din cauza stagnarii sau a lipsei de adaptare, BT a mizat pe investitii consistente in experienta digitala si servicii orientate catre client, transformandu-se intr-un campion al economiei de piata post-tranzitie.
Raportul Brand Finance confirma ca brandurile locale pot concura cu succes la nivel international, daca sunt sustinute prin strategie, inovatie si o relatie reala cu publicul. De altfel, stabilitatea in topul celor 50 cele mai valoroase branduri nu inseamna stagnare, ci maturizare. Singurele branduri care au iesit din clasament in acest an – Agricover, ALRO, DERO si Mobexpert – au fost inlocuite de nume noi precum Asirom, Erbasu sau ZUZU, semn ca dinamismul economic se muta catre alte sectoare si alte generatii de antreprenori.