In 2022, spre ingrijorarea specialistilor, tentativele de fraudare a conturilor bancare s-au inmultit peste masura. Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar a anuntat, spre exemplu, la finalul anului trecut ca a inregistrat 46 de cereri pe aceasta tema, observand astfel un trend crescator al numarului de cereri in ultima luna a anului. Nu este nicio mirare insa in asta, luna decembrie fiind si luna in care tranzactiile online cresc. Din pacate pentru cei pagubiti, bancile au acceptat doar o treime dintre aceste cereri.
In cazul multor situatii de acest fel, bancile refuza aceste cereri invocand faptul ca banca este tert fata de obligatia de restituire sau ca platile au fost facute de catre consumatori care si-au divulgat informatiile personale si au introdus singuri datele de securitate.
„Problematica fraudarii conturilor, a cardurilor sau furtul datelor personale atrage o mare responsabilitate atat din partea consumatorilor, cat si a bancilor. Consumatorilor le recomandam sa isi verifice mai des contul. Daca nu au aplicatii de online banking prin care pot face acest lucru de la distanta, o metoda ar fi si accesarea serviciilor de notificare prin sms a platilor efectuate din cont”, a transmis legat de acest subiect Alexandru Paunescu, reprezentant al BNR.
Infractorii cibernetici se folosesc in ziua de astazi de metode din ce in ce mai inovative de a ii pacali pe oamenii cinstiti. Spre exemplu, se pot folosi de e-mail-uri prin care ii anunta pe oameni ca au castigat un cadou in urma unui concurs la care nici nu au participat. Apoi, oamenii sunt rugati sa isi introduca datele bancare intr-un formular prin care toate aceste informatii sunt furate. De asemenea, infractorii cibernetici pot folosi site-uri clonate care copiaza exact site-urile originale.
Infractorii cibernetici pot apela insa si la alte mesaje, care implica spre exemplu mesaje pe telefon sau pe conturile de social-media, avand atasate link-uri care conduc catre diverse site-uri prin care datele personale pot fi furate foarte usor.
Toate aceste metode se folosesc de ceea ce inseamna phishing. Mai exact, consumatorii sunt indusi in eroare prin mesaje care par a fi transmise de banca sau de o institutie oficiala prin care li se solicita sa comunice informatii confidentiale. Oamenii trebuie sa stie ca nu trebuie sa dezvaluie niciodata numarul cardului, PIN-ul, codurile de utilizator sau de autentificare. De asemenea, bancile nu vor cere niciodata clientilor sa ofere date de activare, parole, coduri PIN sau orice alta informatie de acest fel.
Ultimele NOUTATI
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Partenerii nostri
Pensionarii vor plati CASS pentru pensiile ce depasesc 3.000 de lei! Cum se va CALCULA?
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului