Romania traverseaza la ora actuala o perioada extrem de delicata in contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus, tara noastra fiind resimtind efectele acesteia in mai toate domeniile de activitate. In plus, criza sanitara actuala nu da semne ca s-ar sfarsi prea curand, numarul cazurilor noi de infectare fiind in continuare la un nivel foarte ridicat. In functie de evolutia acestei crizei sanitare si a numarului de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus, Banca Nationala ar putea sa mai scada dobanda cheie in acest an, conform spuselor lui Adrian Codirlasu, presedintele CFA Romania.
La acest moment, in cazul in care criza sanitara se va accentua si numarul de cazuri noi va creste semnificativ, Banca Nationala va ramane singura institutie care ar mai avea spatiu de manevra in vederea gestionarii situatiei. Adrian Codirlasu, presedintele CFA Romania, sustine ca BNR va scadea in continuare dobanda in situatia in care actuala criza sanitara se va prelungi.
Presedintele CFA Romania a identificat si cele doua metode pe care le are la dispozitie BNR in aceasta situatie. In primul si primul rand vorbim, bineinteles, despre reducerea dobanzii cheie, tot in pasi de 0.25%. In cazul in care Banca Nationala nu va scadea si mai mult dobanda de politica monetara, ROBOR va oscila cel mai probabil intre 1.5% si 2%, in viziunea celui care conduce CFA Romania. Apoi, cei de la Banca Nationala mai au la dispozitie metoda relaxarii cantitative, ceea ce presupune furnizarea de lichiditate in sistem, in special prin achizitia de catre BNR a titlurilor de stat de pe piata secundara.
Adrian Codirlasu, presedintele CFA Romania, atrage atentia ca prelungirea sau accentuarea crizei sanitare actuale ar atrage mai multe cheltuieli pentru domeniul sanatatii pe care guvernul va trebui sa le sustina. In aceste conditii, seful CFA Romania este de parere ca evolutia acestei crize sanitare este vitala pentru revenirea economica din a doua jumatate a anului. Bineinteles, in cazul in care actuala criza se va prelungi prea mult, situatia finantelor statului se va inrautati pe zi ce trece, ceea ce in cele din urma ar intarzia cu mult relansarea economica a tarii si relansarea consumului privat.
Si specialistii din cadrul BCR vorbesc despre o oarecare relaxare a politicii monetare spre care se va indrepta Banca Nationala in perioada urmatoare, acestia sustinand ca declinul economic din acest an si incertitudinile legate de revenirea economiei sunt doi factori care ar justifica aceasta strategie. De asemenea, analistii BCR sunt de parere ca decizia BNR de la inceputul lunii august de a reduce dobanda de politica monetara la 1.5% are un ton care sugereaza mentinerea unei politici monetare acomodative in perioada urmatoare.
Totodata, specialistii din cadrul BCR sustin ca Banca Nationala ar putea lua in calcul si alte metode in afara celor doua mentionate de noi in randurile anterioare. Mai exact, acestia spun ca BNR ar mai putea continua prin reduceri ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru lei si valuta si prin managementul lichiditatii interbancare. De asemenea, BCR mai sustine ca este posibil ca in perioada urmatoare sa observam si un coridor asimetric al ratelor de dobanda la facilitatile permanente oferite de BNR, cu o scadere mai mare a ratei dobanzii la facilitatea de depozit decat a celei de politica monetara.
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii