Romania traverseaza la ora actuala o perioada extrem de delicata in contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus, tara noastra fiind resimtind efectele acesteia in mai toate domeniile de activitate. In plus, criza sanitara actuala nu da semne ca s-ar sfarsi prea curand, numarul cazurilor noi de infectare fiind in continuare la un nivel foarte ridicat. In functie de evolutia acestei crizei sanitare si a numarului de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus, Banca Nationala ar putea sa mai scada dobanda cheie in acest an, conform spuselor lui Adrian Codirlasu, presedintele CFA Romania.
La acest moment, in cazul in care criza sanitara se va accentua si numarul de cazuri noi va creste semnificativ, Banca Nationala va ramane singura institutie care ar mai avea spatiu de manevra in vederea gestionarii situatiei. Adrian Codirlasu, presedintele CFA Romania, sustine ca BNR va scadea in continuare dobanda in situatia in care actuala criza sanitara se va prelungi.
Presedintele CFA Romania a identificat si cele doua metode pe care le are la dispozitie BNR in aceasta situatie. In primul si primul rand vorbim, bineinteles, despre reducerea dobanzii cheie, tot in pasi de 0.25%. In cazul in care Banca Nationala nu va scadea si mai mult dobanda de politica monetara, ROBOR va oscila cel mai probabil intre 1.5% si 2%, in viziunea celui care conduce CFA Romania. Apoi, cei de la Banca Nationala mai au la dispozitie metoda relaxarii cantitative, ceea ce presupune furnizarea de lichiditate in sistem, in special prin achizitia de catre BNR a titlurilor de stat de pe piata secundara.
Adrian Codirlasu, presedintele CFA Romania, atrage atentia ca prelungirea sau accentuarea crizei sanitare actuale ar atrage mai multe cheltuieli pentru domeniul sanatatii pe care guvernul va trebui sa le sustina. In aceste conditii, seful CFA Romania este de parere ca evolutia acestei crize sanitare este vitala pentru revenirea economica din a doua jumatate a anului. Bineinteles, in cazul in care actuala criza se va prelungi prea mult, situatia finantelor statului se va inrautati pe zi ce trece, ceea ce in cele din urma ar intarzia cu mult relansarea economica a tarii si relansarea consumului privat.
Si specialistii din cadrul BCR vorbesc despre o oarecare relaxare a politicii monetare spre care se va indrepta Banca Nationala in perioada urmatoare, acestia sustinand ca declinul economic din acest an si incertitudinile legate de revenirea economiei sunt doi factori care ar justifica aceasta strategie. De asemenea, analistii BCR sunt de parere ca decizia BNR de la inceputul lunii august de a reduce dobanda de politica monetara la 1.5% are un ton care sugereaza mentinerea unei politici monetare acomodative in perioada urmatoare.
Totodata, specialistii din cadrul BCR sustin ca Banca Nationala ar putea lua in calcul si alte metode in afara celor doua mentionate de noi in randurile anterioare. Mai exact, acestia spun ca BNR ar mai putea continua prin reduceri ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru lei si valuta si prin managementul lichiditatii interbancare. De asemenea, BCR mai sustine ca este posibil ca in perioada urmatoare sa observam si un coridor asimetric al ratelor de dobanda la facilitatile permanente oferite de BNR, cu o scadere mai mare a ratei dobanzii la facilitatea de depozit decat a celei de politica monetara.
Ultimele NOUTATI
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate, pe parcusul unui an?
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Posta Romana a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala
Nota de creditare primita in SPV: se inregistreaza in contabilitate?
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"