BVB mai are un pas pana la statutul de piata emergenta
bvbpromovare bvbpiata emergentaftse russellludwik sobolewski
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a anuntat un progres important in procesul de promovare a pietei de capital din Romania in categoria pietelor mai dezvoltate la nivel global, spre statutul de piata Emergenta.
Astfel, FTSE Russell, una dintre cele mai importante institutii internationale care analizeaza pietele de capital si se bazeaza pe opiniile investitorilor si expertilor internationali, a transmis catre BVB o informare despre cea mai recenta evaluare a pietei de capital din Romania.
In adresa primita de BVB, se atesta ca piata de capital locala indeplineste toate criteriile necesare promovarii in categoria superioara, cu o singura exceptie: criteriul de lichiditate.
Analiza FTSE Russell, din martie 2016, subliniaza indeplinirea unei noi cerinte, privind "Costurile de tranzactionare - costurile implicite si explicite sa fie competitive si rezonabile".
Astfel, Romania a ajuns sa indeplineasca opt din cele noua criterii impuse pentru a promova la statutul de piata Emergenta (FTSE-Secondary Emerging).
Potrivit BVB, anuntul FTSE Russell reprezinta un succes major, care plaseaza BVB la un pas de includera pe “Lista scurta“ (Watch List) de catre institutia de evaluare internationala.
Singurul criteriu de indeplinit este cel al "Lichiditatii - suficienta lichiditate care sa permita investitii internationale mari" si care se refera, de fapt, la un anumit numar de companii mari, din perspectiva valorii de piata si a actiunilor disponibile spre vanzare, care sa inregistreze valori de tranzactionare ridicate.
"Aceasta realizare a fost posibila datorita existentei unui program de modernizare a pietei de capital romanesti. Programul a fost lansat la sfarsitul anului 2013 si a generat mai multe rezultate, implementate de BVB, Depozitarul Central, Autoritatea de Supraveghere Financiara si alte institutii, inclusiv autoritati publice, precum si de catre Parlamentul Romaniei.
In mod similar, ce este inca necesar este un Program de stat pentru privatizarea economiei prin intermediul pietei de capital.
Acest demers are un rol important, inclusiv pentru atingerea obiectivelor legate de calitatea guvernantei corporative din companiile cu capital de stat si la cresterea productivitatii lor - subiecte fierbinti astazi in Romania.
Cu ceva timp in urma, Romania a fost martora unor tranzactii de privatizare izolate, dar nu a avut niciodata un program bine structurat si concret in aceasta privinta, cu termene si obiective, cu resurse de executie dedicate.
Ar fi recomandat ca un astfel de program sa includa o componenta educationala, menita sa explice de ce o piata de capital robusta si dezvoltata, sprijinita de stat, este benefica pentru bunastarea cetatenilor romani", a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.
La fiecare sase luni Comitetul de Clasificare al FTSE se intruneste pentru re-evaluarea pietelor de capital. Daca o piata intruneste toate criteriile, intra pe o Lista scurta spre a fi promovata intr-o categorie superioara.
Pe langa FTSE Russell, alte trei institutii internationale recunoscute - MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) si STOXX (Elvetia) - evalueaza piata de capital din Romania.
Criteriile de indeplinit si procesul de analiza sunt relativ similare si se refera, in principal, la valoarea tranzactiilor si marimea companiilor listate, dar si la rapiditatea accesului investitorilor pe o piata de capital si modul in care acestia pot vinde si cumpara actiuni.
Includerea Romaniei pe Lista scurta pentru promovare, de catre institutiile internationale de evaluare, reprezinta un obiectiv strategic al BVB, cu sanse ridicate sa atraga un val de aprecieri si imbunatatirea perceptiei comunitatii internationale asupra Romaniei.