Atunci cand te gandesti sa obtii un credit, bancile si institutiile financiare se bazeaza pe gradul de indatorare pentru a determina suma maxima pe care o poti accesa. Asadar, vorbim despre un criteriu extrem de important care poate decide daca vei primi sau nu aprobare pentru finantare.
Gradul de indatorare reprezinta procentul maxim din venitul tau pe care il poti plati pentru a achita ratele creditelor. Mai exact, acesta este un raport intre suma totala a datoriilor si veniturile tale nete. Gandindu-te doar la un salariu net de 3.000 de lei, devine practic imposibil sa-ti asumi angajamente de plata pentru o rata lunara de 2.000 de lei. Acest lucru ar insemna sa iti depasesti posibilitatile financiare si sa treci printr-o luna grea cu doar 1.000 de lei, suma din care sa-ti asiguri strictul necesar si sa platesti facturile.
Stabilirea unui grad de indatorare serveste ca o „umbrela de protectie” atat pentru creditor, cat si pentru tine. Acesta reprezinta procentul maxim din venitul tau pe care il poti aloca pentru achitarea ratelor creditelor. Cu cat venitul tau este mai mare, cu atat ai capacitatea de a aloca mai multi bani pentru ratele lunare ale creditelor, si invers.
Gradul de indatorare in 2023 ramane la aceleasi valori ca in anii anteriori: 40% pentru creditele de consum si ipotecare, 45% pentru creditele prin programul Noua Casa si 20% pentru creditele in valuta. Aceste limite sunt stabilite de Banca Nationala a Romaniei si au scopul de a asigura o distributie responsabila a creditului si de a proteja atat pe cei care imprumuta, cat si pe cei care isi asuma imprumutul.
Atunci cand bancile sau institutiile financiare analizeaza gradul tau de indatorare, iau in considerare venitul net lunar si toate obligatiile tale de plata. Astfel, pentru a determina gradul de indatorare, ei calculeaza raportul dintre suma totala a datoriilor, incluzand rambursarea altor imprumuturi si noile rate ale creditului solicitat, si venitul tau net.
Pentru a evita situatiile neplacute, este important sa arunci o privire atenta asupra gradului de indatorare atunci cand te decizi sa aplici pentru un credit. Calculand corect suma pe care o poti accesa in functie de gradul de indatorare, poti evita supraindatorarea si poti gestiona mai eficient situatia financiara personala.
Citeste si Ai 1.000 de euro stransi in casa? Ideea de investitie sigura care iti aduce sute de euro profit
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung