Ce se intampla cu banii tai, daca banca intra in faliment. Explicatii de la specialisti
banca in falimentfaliment bancabani in cont
Sectorul bancar american se cutremura dupa falimentul de rasunet al Silicon Valley Bank, iar unda de soc a ajuns pana in Europa.
Economistii privesc cu ingrijorare acest moment, dar spun ca in acest moment sentimentul dominant este cel de incertitudine. Desi nimeni nu ne poate spune cat de probabil e un astfel de eveniment si in sectorul bancar european, unii lideri sustin ca nu suntem totusi complet la adapost.
Presedintele Institutului german de Cercetare Economica (DIW), Marcel Fratzscher, sustine ca "trebuie sa fim foarte atenti". "
Bancile europene nu sunt complet la adapost dupa prabusirea Silicon Valley Bank (SIVBV.UL) si Signature Bank (SBNY.O), chiar daca nu se confrunta cu un risc sistemic. Cauza principala a necazurilor acestor doua banci din SUA este cresterea foarte rapida a ratelor dobanzilor ...", a spus oficialul.
"Nu as spune ca suntem complet in siguranta in Europa", a mai transmis el.
Ce se intampla daca banca ta intra in faliment?
Stirile de peste ocean fac valuri in Romania si multi conationali isi fac griji cu privire la faptul ca bancile ai caror clienti sunt ar putea avea soarta Silicon Valley Bank. Desi nu exista certitudini in acest sens, oamenii sunt indreptatiti sa-si puna semne de intrebare si sa se gandeasca ce se va intampla cu banii lor, in cazul in care se petrece un astfel de eveniment.
Ei bine, conform expertilor, exista o procedura clara pentru o astfel de situatie.
”Daca se intampla ceva si noi avem datorii la banca, acestea vor fi preluate de un executor, si in cele din urma tot ni se vor cere banii.
In momentul in care o banca intra in faliment, va fi o casa de lichidare, un lichidator, probabil una dintre casele mari de lichidare din Romania, care va urmari in continuare incasarea banilor de catre banca in faliment. Pentru ca banca in faliment inseamna ca si ea are datorii la un moment dat si va trebui sa isi plateasca creditorii”, a explicat analistul economic Adrian Benta, citat de
Antena3.ro.
"Deci nu trebuie sa ne bucuram ca banca intra in faliment, pentru ca ramane in continuare obligatia de rambursare a imprumutului, dar nu neaparat catre banca, ci catre societatea care se ocupa de lichidarea, insolventa sau falimentul bancii. In principiu nu ar trebui sa se modifice conditiile contractuale, insa, dupa cum stim, in momentul in care semnam un contract, semnam si acele clauze scrise cu litere mici in care se spune ca trebuie sa respectam conditiile generale de creditare. Prin urmare sunt posibile si astfel de situatii. Pe de alta parte, cei care au depozite la banci, nu au nimic de pierdut, insa pentru asta trebuie sa se incadreze intr-o anumita suma", a mai spus specialistul.
Nu uitati ca, in cazul depozitelor bancare, suma garantata de banca este de maximum 100.000 de euro!
Foto: manager.ro