Codirlasu, BNR: Decizia BNR de a majora dobanda de politica monetara poate afecta si creditele
scumpiridobanda pe politica monetaracreditarebnr
Adrian Codirlasu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania, a comentat decizia Bancii Centrale de a majora rata dobanzii de politica monetara, in contextul inflationist sensibil la nivel international. Efectele se vor resimti in lant, spune expertul, inclusiv in creditare.
Decizia
BNR nu e o noutate pentru CFA, care estima o astfel de miscare, insa expertii recunosc ca s-a intamplat mai devreme decat anticipasera ei.
"Noi la CFA Romania, in ultimul sondaj, spuneam ca anticipam cel putin doua majorari de dobanda in urmatoarele 12 luni, insa a venit cumva mai repede decat anticipatiile, aceasta majorare. Ce cred eu ca a condus la aceasta decizie?
Pe de o parte, vedem pretul la tot ce inseamna energie, adica energie electrica, gaze naturale, combustibil, care creste. Unii factori sunt locali, de exemplu liberalizarea pietei in Romania pentru gaze naturale si electricitate, dar sunt si globali.
Pretul gazului natural e la nivelul maxim din ultimii 10 ani in Statele Unite. De asemenea, pretul petrolului urca sustinut. Deci vin si factori externi", a spus, marti, Adrian Codirlasu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.
Scumpirile se vor resimti in lant
Scumpirile de pe pietele de energie si gaze naturale, la care asistam cu totii, se vor reflecta si in celelalte bunuri si servicii, pentru ca sunt interconectate.
"Toate aceste cresteri de preturi la energie vor avea ceea ce se numeste efect de runda a doua. Adica se vor duce in toate celelalte bunuri si servicii. De aici va veni presiunea inflationista si, prin urmare, Banca Centrala a luat decizia de majora rata de dobanda pentru a lupta cumva cu aceste anticipatii inflationiste. Scopul nu este pretul energiei pe care nu-l poate influenta Banca Nationala, ci anticipatiile", a mai explicat oficialul CFA Romania.
Se vor resimti efecte si pe piata creditelor bancare, avertizeaza oficialul CFA Romania, deoarece creditele in lei sunt influentate indirect si de dobanda Bancii Nationale a Romaniei. De ce? Explicatia este simpla: majoritatea acestor credite au dobanda variabila, iar modificarile venite de la BNR duc la cresterea acesteia.
Va amintim ca, marti, pentru prima data de la inceputul pandemiei, BNR a luat decizia majorarii dobanzii de politica monetara.
Consiliul de administratie a decis majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,50% pe an, de la 1,25% pe an, incepand cu data de 6 octombrie 2021, concomitent cu pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara.