Creditele la banca au devenit o povara: ROBOR se pregateste sa faca saltul la 6%

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Creditele la banca au devenit o povara: ROBOR se pregateste sa faca saltul la 6%
Creditele la banca au devenit o povara: ROBOR se pregateste sa faca saltul la 6%
de Magda Florea la 25 Mai. 2022
Urmareste-ne pe Google News
robordobanziinflatiescumpiricredite la banci

Dobanzile la creditele contractate de romani isi continua ascensiunea, pe fondul puternic inflationist din prezent. Dobanzile la creditele contractate de romani isi continua ascensiunea, pe fondul puternic inflationist din prezent. Previziunile cu privire la evolutia dobanzilor sunt cat se poate de ingrijoratoare, in conditiile unui val de scumpiri care nu se va tempera cel putin pana in primul trimestru al anului viitor. Intre timp, Guvernul creeaza posibilitatea amanarii ratelor si starneste o adevarata constroversa in randul analistilor economici, care avertizeaza ca vorbim despre o capcana, nu despre o solutie. Situatia devine complicata si pentru IMM-urile datoare deja la banci sau care intentioneaza sa se imprumute in curand. Despre toate acestea, discutam in randurile urmatoare:
 


Miercuri, Banca Nationala a Romaniei a afisat un ROBOR la 3 luni - in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila - de 5,90% pe an, de la 5,83%, nivelul din sedinta precedenta.
 
De asemenea, ROBOR la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a crescut miercuri la 6,06% pe an, de la 6,03% pe an anterior. In cele din urma, ROBOR la 12 luni a urcat si el la 6,26% pe an de la 6,19% pe an.

In cazul creditelor noi (contractate dupa luna mai a anului 2019), calculul dobanzilor se realizeaza in functie de IRCC, reglementat de OUG 19/2019. Momentan, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul IV 2021. Si el este in urcare fata de cel publicat in urma cu trei luni, cand era numai 1,17%.
 

Dobanzile vor continua sa creasca

Inflatia din Romania nu este una tranzitorie, ceea ce inseamna ca nu vom scapa prea curand de scumpiri. In acest sens, BNR si-a revizuit prognoza „sub impactul puternic al socurilor globale pe partea ofertei, amplificate si prelungite de razboiul din Ucraina si de sanctiunile impuse Rusiei” si anticipeaza evolutii inflationiste peste nivelul prognozat anterior.
 
Astfel, varful scumpirilor ar urma sa fie atins in iunie, cand rata anuala a inflatiei va ajunge la 14,2%. In acest context, BNR va fi nevoita sa majoreze din nou dobanda de referinta, deja crescuta la 3,75% pe an, in incercarea de a tempera valul de scumpiri si a tine inflatia sub control. Acest lucru se traduce prin noi impulsuri ale dobanzilor practicate de bancile comerciale. 

Trecerea la IRCC, o solutie "de moment"


Unii analisti recomanda, in conditiile unui ROBOR trecut de 6%, ca romanii sa solicite bancilor finantatoare sa treaca de la ROBOR la IRCC. Doar ca aceasta miscare ar putea aduce o gura de aer doar pe termen scurt datornicilor, avertizeaza insusi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"S-ar putea ca atunci cand inflatia se duce in jos si dobanzile scad, IRCC sa ramana mai sus decat ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populatia are posibilitatea sa aleaga. Nu se intampla miracole in economie. Niciunul nu este solutia perfecta. Dupa mine, e bine sa ramana si IRCC si ROBOR. Bineinteles ca transmisia este in spate. De regula, directorul directiei de politica monetara imi spune de fiecare data: domnule, trebuie sa ne uitam inainte. Ii dau dreptate, dar mai trebuie sa ne uitam si in jur, sa vedem ce mai fac aia din stanga, din dreapta, ce se mai intampla. Nu traim intr-un turn de fildes si trebuie sa vedem realitatea", a explicat Mugur Isarescu, la jumatatea acestei luni.
 

Nici amanarea ratelor la banca nu ar fi altceva decat o capcana, cred unii specialisti

O alta solutie recent aparuta ar putea fi reprezentata de posibilitatea amanarii ratelor la banci. Guvernul a adoptat aceasta masura de curand, dar unii analisti sunt sceptici cu privire la eficienta ei si efectele pe termen lung.
 
De exemplu, exista opinii care indica faptul ca persoanele care isi vor amana ratele vor ajunge sa plateasca, in cele din urma, mai mult!
 
"Amanarea ratelor la banci pentru 9 luni? Ca sa ce? Ca sa plateasca oamenii mai mult pe urma? Oameni buni, intelegeti ca nu suntem in filmul din 2020: in linii mari, la vremea respectiva economia a luat o pauza de cateva luni si cam atat; a fost stop joc, dupa care activitatea a fost repornita. In prezent problema este cu totul alta, ne confruntam cu inflatie, fenomenul este de durata, iar rata dobanzii care a inceput sa creasca se reflecta cu intarziere in cresterea ratelor la banci.
 
Probabil abia anul viitor povara acestora se va resimti cu adevarat. Si nu stim pentru cat timp, exista asteptari ca politica inflationista ar putea continua ani de zile. Cine ia o pauza de la plata ratelor acum, risca sa ia pauza cand ratele sunt inca mici si sa plateasca mai tarziu, cand ratele vor fi mai mari.
 
Masura aceasta va submina incercarea BNR de temperare a inflatiei, pentru ca reduce rolul dobanzilor in ajustarea comportamentului publicului, practic statul isi da cu stangul in dreptul, asa ceva nu am mai vazut in istorie.
 
Politica anti-inflationista inseamna temperarea cheltuielilor publice si private, deci inseamna reducerea deficitului bugetar si a indatorarii cetatenilor si firmelor. Masurile luate de guvern vin exact contra acestui deziderat. Nici macar ceai de tei nu sunt, ci mai rau", e de parere economistul Bogdan Glavan.

Cresterea ROBOR, un mare pericol si pentru IMM-uri

Cand se vorbeste despre scumpirea dobanzilor, discutiile se canalizeaza pe dificultatile economice provocate persoanelor fizice, dar cresterea ROBOR aduce pericole insemnate si pentru IMM-urile romanesti.
 
Un avertisment dur in acest sens vine de la CONAF:
 
"Fata de inceputul anului, cresterea indicilor ROBOR este accentuata, reflectand aproape o dublare a costurilor creditarii. La inceputul anului, ROBOR la trei luni se afla la 3,02%, iar ROBOR la sase luni era la 3,14%. Cu alte cuvinte, ne-am intors la costurile creditarii din 2013, lasand in urma o perioada de ieftinire relativa a acestora", a observat Cristina Chiriac.
 
"Pentru firmele noi, cresterea ratelor din ultimele luni ar putea fi prima pe care au experimentat-o vreodata. Datele afisate de BNR arata o crestere puternica a creditelor in lei din ultimul an, care au urcat cu aproape 25%, de la 78,8 miliarde de lei cat erau in martie 2021, pana la 98,4 miliarde de lei in aceeasi luna din 2022. De la inceputul anului, imprumuturile in moneda nationala pentru intreprinderile nefinanciare au crescut pana in martie cu 5,25 miliarde de lei, ca atare, cresterea ratelor dobanzilor ar putea avea un impact semnificativ asupra firmelor la nivel national", a mai avertizat presedinta CONAF.
 
Scumpirea creditarii nu este insa singurul risc pe care il au firmele mici si mijlocii in actuala conjunctura cu inflatie mare, incertitudine si volatilitate in pietele financiare. Intreprinderile care se bazeaza pe facilitati variabile de descoperire de cont ar putea constata ca ratele lor devin mai scumpe in lunile urmatoare. Pentru intreprinderile mici, aflate in pozitii financiare limitate, in special cele care depind de facilitatile de descoperire de cont, este intelept sa actioneze din timp, sa discute cu banca pentru a obtine solutii alternative, care ar putea include refinantarea.
 
Cum ratele dobanzilor urmeaza sa creasca in urmatoarele luni, este de asteptat sa se intensifice riscul ca bancile sa inaspreasca si ele conditiile de creditare, deoarece bancile se vor concentra asupra descifrarii riscurilor ca debitorii pe care ii imprumuta sa aiba de fapt mijloacele de a isi rambursa imprumuturile.

 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Diferenta dintre zaharul alb si zaharul brun: Care este mai sanatos si de ce?
Ultima ora

Diferenta dintre zaharul alb si zaharul brun: Care este mai sanatos si de ce?

today29 Mar. 2024
2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania
Companii

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania

today29 Mar. 2024
De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x