Daca ai alte venituri decat cele din salarii, probabil stii deja ca esti obligat sa completezi o declaratie unica prin care iti raportezi castigurile si iti stabilesti impozitul si contributiile sociale pe care le datorezi. Prin completarea si depunerea declaratiei unice, furnizezi informatii referitoare la veniturile obtinute in anul precedent si estimarile pentru anul in curs. Pe baza acestora se calculeaza impozitul si contributiile sociale datorate pentru anul precedent, precum si impozitul estimat si contributiile sociale pentru anul in curs.
Conform informatiilor disponibile in brosura emisa recent de ANAF, declaratia trebuie completata si depusa de catre persoanele fizice care, in anul fiscal respectiv, au obtinut venituri sau au inregistrat pierderi fie in Romania, fie in strainatate, in mod individual sau prin intermediul unei forme de asociere. Aceste persoane sunt obligate sa plateasca impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii conform legislatiei fiscale din Codul Fiscal.
Declaratia unica pentru anul 2024 poate fi depusa prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform prevederilor legale in vigoare, in urmatoarele moduri: utilizand serviciul "Spatiul privat virtual" disponibil pe portalul www.anaf.ro sau prin intermediul serviciului "Depunere declaratii" disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, folosind un certificat digital calificat. In plus, declaratia poate fi depusa si in format fizic, fie direct la registratura organului fiscal, fie prin posta, cu confirmare de primire.
Completarea declaratiei unice este obligatorie pentru toate persoanele fizice care au obtinut sau estimeaza ca vor obtine venituri din diverse surse, precum activitati independente (PFA, PFI, II), chirii, investitii, criptomonede, dividende sau alte surse, cu conditia ca valoarea acestor venituri sa nu depaseasca valoarea unui salariu minim brut. De asemenea, pot depune aceasta declaratie si persoanele care nu au avut venituri, dar doresc sa se asigure in sistemul public de sanatate.
In functie de tipul venitului si de sistemul de impozitare aplicat, declaratia se completeaza la capitolul I cu veniturile realizate in 2023 si contributiile aferente, iar la capitolul II se estimeaza veniturile si contributiile pentru anul 2024. Termenul limita stabilit de ANAF atat pentru depunerea declaratiei unice, cat si pentru plata taxelor este 25 mai.
Citeste si: Speranta pentru romanii datori pana in gat la banci: anuntul oficial de la cea mai mare banca din Romania
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Case mai ieftine si facturi mai mici. Planul UE pentru locuinte mai accesibile si sustenabile
Plafonarea tarifelor pentru politele RCA a fost eliminata. Ce cresteri sunt asteptate
Se scumpesc vacantele! Paradoxal, s-ar putea sa fie mai scump sa mergi la Constanta decat in Grecia sau Italia
Ce se intampla cu prosumatorii din Romania dupa 1 iulie? Raspunsuri oficiale de la ANRE
Partenerii nostri
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
CCC pentru tatal necasatorit - procedura si reglementari cheie
Ce software de gestiune sa alegi pentru restaurant in functie de specificul locatiei
Dividende interimare: Atentie la modificarea cotei de impozit pentru sumele neachitate!
Prescriptia obligatiilor fiscale: Cand se prescrie anul 2019