Daca ai alte venituri decat cele din salarii, probabil stii deja ca esti obligat sa completezi o declaratie unica prin care iti raportezi castigurile si iti stabilesti impozitul si contributiile sociale pe care le datorezi. Prin completarea si depunerea declaratiei unice, furnizezi informatii referitoare la veniturile obtinute in anul precedent si estimarile pentru anul in curs. Pe baza acestora se calculeaza impozitul si contributiile sociale datorate pentru anul precedent, precum si impozitul estimat si contributiile sociale pentru anul in curs.
Conform informatiilor disponibile in brosura emisa recent de ANAF, declaratia trebuie completata si depusa de catre persoanele fizice care, in anul fiscal respectiv, au obtinut venituri sau au inregistrat pierderi fie in Romania, fie in strainatate, in mod individual sau prin intermediul unei forme de asociere. Aceste persoane sunt obligate sa plateasca impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii conform legislatiei fiscale din Codul Fiscal.
Declaratia unica pentru anul 2024 poate fi depusa prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform prevederilor legale in vigoare, in urmatoarele moduri: utilizand serviciul "Spatiul privat virtual" disponibil pe portalul www.anaf.ro sau prin intermediul serviciului "Depunere declaratii" disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, folosind un certificat digital calificat. In plus, declaratia poate fi depusa si in format fizic, fie direct la registratura organului fiscal, fie prin posta, cu confirmare de primire.
Completarea declaratiei unice este obligatorie pentru toate persoanele fizice care au obtinut sau estimeaza ca vor obtine venituri din diverse surse, precum activitati independente (PFA, PFI, II), chirii, investitii, criptomonede, dividende sau alte surse, cu conditia ca valoarea acestor venituri sa nu depaseasca valoarea unui salariu minim brut. De asemenea, pot depune aceasta declaratie si persoanele care nu au avut venituri, dar doresc sa se asigure in sistemul public de sanatate.
In functie de tipul venitului si de sistemul de impozitare aplicat, declaratia se completeaza la capitolul I cu veniturile realizate in 2023 si contributiile aferente, iar la capitolul II se estimeaza veniturile si contributiile pentru anul 2024. Termenul limita stabilit de ANAF atat pentru depunerea declaratiei unice, cat si pentru plata taxelor este 25 mai.
Citeste si: Speranta pentru romanii datori pana in gat la banci: anuntul oficial de la cea mai mare banca din Romania
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Stiai ca vocea ta iti poate aduce bani? Cum sa castigi bani din asta in Romania?
Scoateti banii de la saltea si cumparati acum apartamente. Sunt semnale ca urmeaza scumpiri, iar salariile nu vor tine pasul
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect
Creditele in euro devin din nou accesibile romanilor. Dobanzile sunt taiate, vesti mari pentru cei cu datorii
Vrei sa renunti la jobul clasic? Afla cum sa iti construiesti o afacere online profitabila!
Partenerii nostri
ADEVERINTA privind recunoasterea calificarilor profesionale si formarea profesionala in strainatate
CONDITII pentru prelungirea unui CIM cu durata determinata - specialistii explica
Ce amenzi se aplica firmelor care NU au terminale POS
Cand se efectueaza inventarierea: 7 probleme cu care se confrunta firmele in practica
SAF-T pentru contribuabilii mici: ce obligatii sunt de la 1 ianuarie 2025
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Te-ar putea interesa si
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect